Hlavní obsah

Nové Město na Moravě o MS usilovat nebude. Pro pravdu je občas nutné něco obětovat, říká Hamza

Mimořádný kongres Mezinárodní biatlonové unie (IBU) v Rakousku rozhodl, že mistrovství světa v roce 2021 nebude v Rusku. Nové Město na Moravě, které na tento šampionát původně kandidovalo, se o pořadatelství znovu ucházet už nebude. Šéf českého biatlonu Jiří Hamza by totiž nechtěl, aby české tažení proti dopingu bylo spojováno s postranní snahou získat šampionát pro sebe.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Nové Město na Moravě nebude kandidovat na MS v biatlonu v roce 2021.

Článek

„Vítám rozhodnutí, že Ťumeň se musí do dvou týdnů vzdát pořadatelství, nebo o něj přijde podle odhlasovaného verdiktu na mimořádném kongresu. Konečně nějaký rázný krok, i když měl přijít podstatně dřív," prohlásil Hamza, který už loni v září nechápal, proč IBU dřív nerespektuje doporučení nepřidělovat šampionát Rusku po odhalení státem organizovaného dopingu.

Ťumeň podle něj neměla být k volbám o šampionát vůbec připuštěna, jelikož nesplnila podmínky. „Ve stínu celého toho skandálu nebylo ruské pořadatelství kompatibilní s předpisy Světové antidopingové agentury, což jsme říkali od začátku, jen to skoro nikdo nechtěl slyšet. Teď došlo jen k nápravě chybné volby," dodal.

Rusové se nevzdají bez boje

Ruská strana však nechce o pořádání MS přijít bez boje. „Jsme absolutně proti dobrovolnému odevzdání šampionátu," řekl agentuře TASS prezident Ruské biatlonové unie Alexandr Kravcov. „Budeme uvažovat o tom, že bychom podali žalobu. A nejen ke sportovnímu arbitrážnímu soudu," naznačil Kravcov, že by celá aféra mohla mít klidně i civilní soudní dohru.

Hamza je přesvědčen, že rozhodnutí mimořádného kongresu IBU je nezvratné. „Věřím, že příští rok na řádném kongresu v létě v Poreči budeme hledat nového pořadatele a Nové Město se volby už aktivně nezúčastní," prohlásil. „Pokud by se řeklo, že příští rok musí na rok 2021 znovu kandidovat ty země jako minule, bylo by to pro nás složitější. Ale myslím si, že i tak bychom do toho zkrátka nešli," dodal šéf českého svazu. Ve hře o pořadatelství by podle zákulisních informací měly být slovinská Pokljuka, německý Oberhof a běloruské Raubiči.

Pomohli i sportovci

Hamzu těší, že se podařilo alespoň něco v poměrech IBU zvrátit. „Pravda za takový boj stojí a občas je pro ni nutné i něco obětovat," řekl a upozornil, že se ledy hnuly také proto, že se ozvali hlasitě i sportovci, kteří hrozili různými akcemi při závodech. „Kdybychom tlačili jen z funkcionářské pozice, nedosáhli bychom ničeho, ale pomohli nám i sportovci svým nátlakem," konstatoval.

Zároveň doufá, že jde o začátek změn. „Myslím, že zatím je to jen vyhraná bitva, války nás spíš ještě čekají. Všichni cítíme, že se něco musí začít v IBU dít, protože je tam vše takové zabetonované," řekl pro Český rozhlas. „Asi patřím spíš k těm revolučním typům, ale už jsem se na tu cestu dal, a pokud chceme, aby si biatlon udržel popularitu a úspěšně kráčel po té cestě k jedničce mezi zimními sporty, tak je potřeba řešit i nepříjemné věci, které se v IBU dlouhé roky zametaly pod koberec," doplnil Hamza.

Reklama