Hlavní obsah

Naděje štafety pohřbil výpadek Puskarčíkové. Vidina medaile byla rázem pryč

Praha/Hochfilzen
Aktualizováno

Na medaili čeští biatlonisté ve smíšené štafetě na MS v rakouském Hochfilzenu nedosáhli. Za tím vším stál nepovedený první úsek Evy Puskarčíkové, která po dvou trestných kolech předávala až na 21. pozici. Gabriela Koukalová ale výrazně stáhla manko, Ondřej Moravec dokonce vytáhl štafetu na pátou příčku s dohledem na stupně vítězů. Michal Krčmář na závěr nezvládl finiš o šestou pozici a Česko tak skončilo sedmé, což je oproti loňskému šampionátu v Holmenkollenu pohoršení o jedno místo.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Eva Puskarčíková na trati během závodu mixu na MS v Hochfilzenu.

Článek
Fotogalerie

Na startu bylo celkem pětadvacet štafet. Česká měla číslo 7 a Eva Puskarčíková, která ji rozbíhala vůbec poprvé v kariéře, začala docela opatrně v hloubi startovního pole. Běžecké tempo se snažila udávat hlavně Norka Olsbuová, přesto k první střelecké položce ale dorazil celý balík závodnic pohromadě.

Puskarčíková odstřílela ležku nejrychleji ze všech, za 23 sekund. Navíc pálila zcela přesně, a tak opouštěla střelnici v popředí vedoucí skupiny. Deset štafet bylo srovnaných do deseti vteřin a bohužel stojka se české závodnici vůbec nepovedla.

Taktika vabank nevyšla

Česká reprezentantka musela třikrát dobíjet, jenže ani to ji nestačilo, aby vyčistila všechny terče. „Neudělala tu položku ani trochu dobře. Měla si to daleko víc pohlídat, jenže šla i s náhradními náboji až moc vabank a rány ji pak létaly do stran," krčil rameny ve vysílání České televize šéftrenér Ondřej Rybář.

Šestadvacetiletá rodačka z Harrachova tak musela jít na dvě trestná kola, což znamenalo děsivý pád až na 23. místo. Po úvodním úseku předávala první Itálie před Norskem. Koukalová vybíhala z 21. pozice, s odstupem 70 vteřin na nejlepší, ale okamžitě začala ztrátu stahovat.

Koukalové se dařilo nejen v běhu, ale i na střelnici, kde začalo trochu foukat zleva. Ležku dala čistě, stojku s využitím jednoho náboje. „Gábina si s tím poradila skvěle, hodně nás posunula dopředu," ocenil Rybář, když česká hvězda odjížděla z druhé střelecké položky na 11. místě s odstupem 46 vteřin.

Na palec nemyslela

Už při ležce druhého úseku musely na trestné kolo vinou Eckhoffové Norky, naopak bez dobíjení ji zvládla Dorinová-Habertová z Francie a dostala tím obhájce titulu do čela. Za ní ale byly do deseti vteřin srovnané štafety Itálie, Německa a Finska. Koukalová byla na svém úseku úplně nejlepší a předávala Moravcovi osmá se ztrátou čtyřiceti sekund.

„Na palec jsem vůbec nemyslela, byla jsem koncentrovaná jen na závod a snažila se chytit ještě stébla pro naši štafetu. Jela jsem tak, že jsem tam nechala úplně všechno a co nejvíc to celé sjet, ale na hranu jsem se dostala už snad hned po kilometru," uvedla pro ČT Gabriela Koukalová.

Moravec zvládl svou úlohu

Když smíšenou štafetu převzali do svých rukou muži, tak už v čele jelo o téměř půl minuty odtržené trio Německo, Francie, Itálie. Střelba vstoje na třetím úseku ale zamíchala pořadím. Fillon Maillet musel na trestné kolo, takže vpředu zůstali Němci zásluhou Peiffera. Za ním jel s odstupem dvaceti vteřin Ital Hofer. Do boje o medaili se ale hodně hlasitě přihlásili také Rusové.

Moravec zvládl obě položky velmi dobře, s využitím jen jednoho náhradního náboje a vytáhl tím českou štafetu na páté místo. „Jelo se ukrutně rychlé tempo, ale nějak jsem se s tím na střelnici popasoval. Ani běžecky ten pocit nebyl úplně špatný," přiznával Ondřej Moravec.

Německý finišman Schempp si pak už v pohodě jel vstříc zlatu, o stříbro svedli strhující souboj dva nejlepší muži SP M. Fourcade a Šipulin, přičemž uspěl Francouz. Krčmář vleže jednou dobíjel, vstoje dokonce dvakrát a dostala se před něj čistě střílející štafeta Ukrajiny a v cílové rovince v bitvě o šesté místo pak uspěli proti českému biatlonistovi i Švédové. „Ten finiš Michala určitě mrzí, ale na žádná kdyby se biatlon nejezdí," tvrdil Rybář.

MS v biatlonu – Hochfilzen
Smíšená štafeta – 2x6 km a 2x7,5 km
1. Německo (Hinzová, Dahlmeierová, Peiffer, Schempp) 1:09:06,4 (0+7)
2. Francie (Chevalierová, Dorinová-Habertová, Fillon Maillet, M. Fourcade) +2,2 (1+8)
3. Rusko (Podčufarovová, Akimovová, Loginov, Šipulin) +3,2 (0+4)
4. Itálie +28,7 (0+6)
5. Ukrajina +35,6 (0+8)
6. Švédsko +41,6 (0+8)
7. Česko (Puskarčíková, Koukalová, Moravec, Krčmář) +41,9 (2+9)

Reklama

Související témata: