Hlavní obsah

Koukalová má druhou medaili, ve stíhačce skončila třetí

Hochfilzen
Aktualizováno

Další cenný kov pro Česko. Gabriela Koukalová získala na biatlonovém mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu druhou medaili. Ke zlatu z pátečního sprintu přidala bronz ve stíhacím závodě. Vyhrála vedoucí závodnice Světového poháru Němka Laura Dahlmeierová před Běloruskou Darjou Domračevovou, která se dokázala zlepšit o pětadvacet míst oproti startu.

Foto: ČTK

Gabriela Soukalová se raduje z druhé medaile na MS v rakouském Hochfilzenu.

Článek
Fotogalerie

Koukalová odstartovala čtyři vteřiny před Dahlmeierovou, která se k ní ještě před první zastávkou na střelnici dotáhla. Další soupeřky ale měly téměř půl minutový odstup. Němka sice po úvodní ležce musela na trestné kolo, bohužel českou reprezentantku postihly výrazné potíže se zbraní, dokonce ji vypadl náboj z komory, což se určitě podepsalo i na koncentraci.

„Nastala docela atypická situace, kdy se jí tam skřípla hylzna (vystřelený náboj) a jak si upravovala závěr, tak bohužel změnila polohu a už si ji nedorovnala. Navíc si prstem vystrčila i plný náboj, a když ho pak najednou musíte dobíjet, tak i nervy pracujou. Nakonec ale Gábina ukázala, že je superzávoďák," doplnil šéftrenér české reprezentace Ondřej Rybář.

Nakonec Koukalová strávila na koberci téměř minutu, přesto dvakrát minula terč a střelnici opouštěla až třináctá. Před ní jela krajanka Puskarčíková, která naopak zvládla úvodní položku nejrychleji a navíc pálila čistě. Čtyřmi chybami na druhé položce si ale pohřbila naději na první dvacítku.

Dahlmeierová jela pro vítězství už od první střelby

V čele jela neohroženě Dahlmeierová, která druhou i třetí položku odstřílela čistě a měla náskok třináct sekund před Mäkäräinenovou. Finka se na druhé místo posunula z třináctého na startu. Koukalová se výtečným během vrátila do boje o medaili, bohužel při střelbě vstoje udělala jednu chybu a na třetí místo se před ní dostala Běloruska Domračevová, která se prodrala neuvěřitelně vpřed s číslem 27.

Rozhodovala závěrečná položka vleže. Z elitní čtyřky tam zachybovala jen Mäkäräinenová, což ji stálo pozici na stupních vítězů. Nakonec skončila Finka sedmá. Dahlmeierová opouštěla střelnici osm vteřin před celý závod čistě střílející Domračevovou, za ní byla o dalších pět vteřin Koukalová a tím byly vlastně rozdány medailové karty.

„Gábina chytila pořádný zásek hned při první položce a malinko tam i zmatkovala, ale pak už s tím závodem poradila úplně na jedničku, tak jak to ona umí. S hodně velkou vervou sjela ztrátu, po trati doslova letěla a asi všichni jsme za ten bronz hodně rádi," uvedl v České televizi trenér žen Zdeněk Vítek.

Mistrovství světa v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):
Ženy - stíhací závod (10 km):
1. Dahlmeierová (Něm.) 28:02,3 (1 trest. okruh)
2. Domračevová (Běl.) -11,6 (0)
3. Koukalová (ČR) -16,6 (3)
4. Starychová (Rus.) -35,9 (0)
5. Braisazová -36,1 (1)
6. Dorinová Habertová (obě Fr.) -36,3 (3)
7. Mäkäräinenová (Fin.) -37,2 (1)
8. Merkušynová (Ukr.) -48,5 (0)
9. Aymonierová (Fr.) -57,7 (2)
10. Wiererová (It.) -1:02,9 (3)
...31. Puskarčíková -2:06,1 (5)
34. Charvátová (obě ČR) -2:12,0 (4).
Průběžné pořadí SP (po 17 z 26 závodů):
1. Dahlmeierová 783
2. Koukalová 760
3. Mäkäräinenová 702
4. Dorinová Habertová 674
5. Wiererová 517
6. Chevalierová (Fr.) 471
...10. Puskarčíková 437
22. Vítková 249
50. Charvátová 77
80. Davidová (ČR) 13

Reklama

Související témata: