Hlavní obsah

Koukalová už se loučila s nadějí na medaili. Za blbost se platí, řekla o trápení s nábojem

Hochfilzen

Cestu Gabriely Koukalové za druhou medailí z letošního mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu provázel neuvěřitelný příběh na střelnici. Po obrovských potížích při manipulaci se zbraní se zdálo, že na stupně vítězů může zapomenout. Konečný bronz ze stíhačky se jeví jako dárek z nebes, ale česká biatlonistka si ho zaslouží za výtečný běžecký výkon a závodnické srdce, které ukázala v dalším pokračování závodu.

Foto: ČTK

Gabriela Soukalová se po bojovném výkonu může radovat z další medaile.

Článek

První rána na střelnici ještě byla v pořádku. Ale pak se jí ve zbrani zasekl náboj a před druhým výstřelem ztratila 19 vteřin. Navíc minula terč, ručně dobíjela a jak u toho neudržela správnou polohu vleže, nakonec chybovala ještě jednou. Všechno bylo jako ve zlém snu. „Za blbost se platí, pokazilo se všechno, co mohlo. Nejdřív jsem si náboj skřípla, potom i vyhodila, pak ještě ani nedocvakla zásobník a po tom incidentu jsem se už loučila s nadějí na medaili," přiznala Koukalová.

„Stáli jsme docela vyděšení na střelnici a pořádně jsme nevěděli, co se děje. Gábina měla problémy a možná i malinko zmatkovala," líčil trenér českých žen Zdeněk Vítek v rozhovoru pro Českou televizi. „Byla to hodně atypická situace. Gábina si tam totiž skřípla nejen zbytek vystřeleného náboje, ale vyhodila si pak prstem i plný náboj. To všechno ji zdrželo," doplnil ho šéftrenér Ondřej Rybář

Dvě trestná kola sesunula Koukalovou až na 13. místo, její psychiku to ale nepoznamenalo. Na lyžích si počínala neuvěřitelně a brzy byla zase v kontaktu s nejlepšími. Tím svým comebackem jsem byla překvapená, i když je fakt, že běžecky jsem se cítila hodně dobře. Poslední střelecká položka, kde se rozdávaly medaile, už naštěstí byla automatika," přiblížila, jak došla k bronzu navzdory velkým potížím v úvodu na střelnici. „Vrátila se do závodu úplně neskutečně a jen podtrhla moje slova, že je zralou závodnicí, která nehodí flintu do žita," řekl Rybář.

Koukalová musí být ráda za druhý cenný kov z letošního MS. „Teď ale cítím, že je to i trochu promarněná šance, protože jsem na té první položce nechala snad minutu. V závěru pak byla druhá Darja Domračevová jen pár kroků přede mnou, ale já už jsem byla tak vycucnutá z té stíhačky čela, že jsem prostě neměla na to ji předjet," mínila Koukalová.

Stíhací závod naopak hodně solidně začal pro Evu Puskarčíkovou, jenže nevyrovnaným střeleckým výkonem (0+4+1+0) se o reálnou šanci na elitní desítku připravila „Vůbec netuším, co se stalo, ale při druhé ležce mi rány létaly na všechny strany. Musím si o tom promluvit s trenérem" krčila rameny česká reprezentantka, v cíli až na 31. místě. „To já bych chtěl slyšet spíš vysvětlení od Evičky, proč dala čtyřku," dodal Vítek.

Reklama

Související témata: