Hlavní obsah

Výborně! Koukalová má stříbro. Medailová sbírka je kompletní

Hochfilzen
Aktualizováno

Biatlonistka Gabriela Koukalová už má kompletní sbírku medailí z letošního mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu. Chybějící stříbro přidala ze závodu na 15 km, kde ji předčila jen Němka Laura Dahlmeierová.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Tři nejlepší z vytrvalostního závodu na MS v Hochfilzenu (zleva): Stříbrná Gabriela Koukalová, zlatá Laura Dahlmeierová a bronzová Alexia Runggaldierová.

Článek
Fotogalerie

I při třetím individuálním startu získala nejlepší česká reprezentantka cenný kov. Sice chybovala na první ležce, ale pak už pálila skvostně a obstála i běžecky. „Před každým závodem se trochu bojím, ale tady jsem medaili opravdu nečekala. Musela jsem ale hrozně bojovat, nebyl to úplně můj běžecký den. Jsem moc spokojená, že jsem se dokázala soustředit na další tři položky," líčila česká reprezentantka ve vysílání České televize.

Klíčovou závěrečnou položku pak Koukalová, aby se ještě více zkoncentrovala, začala střílet od prostředka. Po třetí ráně ještě zpomalila, znovu se několikrát nadechla a sestřelila i zbývající dva terče. Mezitím z bitvy o zlato vypadávaly na střelnici nepřesné Mäkäräinenová (4 chyby), Domračevová (3) nebo Dorinová-Habertová – obhájkyně zlata (4).

Jediný, kdo pak mohl ohrozit, českou hvězd, byla Laura Dahlmeierová. Střelecky úplně přesně kopírovala bilanci Koukalové, takže si také zapsala trestnou minutu, ale předčila ji o 24 vteřin v běhu. Brala tak už pátý světový titul a prodloužila sérii umístění stupňů vítězů na šampionátech už na devět. Bronzovou medaili získala Italka Alexia Runggaldierová, která předvedla čistou střelbu.

Nebe v Hochfilzenu bylo bez mráčku, svítilo krásně sluníčko a teploměr na startu vyšplhal až k jedenácti stupňům. Dalším českým reprezentantkám počasí úplně nesvědčilo. Eva Puskarčíková sice měla na ležkách stoprocentní úspěšnost, ale vstoje pokaždé nezasáhla terč. „Na trati to bylo trápení, o to těžší bylo udržet koncentraci na střelnici. Nespokojená jsem ale hlavně s během," řekla. Nakonec ji to stačilo na umístění ve třetí desítce.

Lucie Charvátová měla od začátku velký problém na střelbě (2+2+3+1), Veronika Vítková rozběhla závod hodně rychle, ale udělala dvě chyby hned na úvodní ležce a na vysněnou první desítku mohla rychle zapomenout. Nakonec je z toho její nejhorší výsledek kariéry v této disciplíně od své premiéry na MS v roce 2008.

„Měla jsme toho ke konci plné zuby, při závěrečné stojce jsem nedokázala flintu ani pořádně udržet. Běželo se mi těžce, vadilo mi velké teplo a vlivem sluníčka mi přišla trať  i dost rozbořená," mínila Vítková.

Mistrovství světa v biatlonu - Hochfilzen
Ženy - 15 km
1. Dahlmeierová Něm.) 41:30,1 (1)
2. Koukalová (ČR) +24,7 (1)
3. Runggaldierová (Itálie) +1:45,6 (0)
4. Laukkanenová (Finsko) +1:56,8 (1)
5. Avvakumovová (Kor.) +2:03,6 (0)
6. Dunkleeová (USA) +2:06,8 (2)
...
23. Puskarčíková (ČR) +3:59,4 (2)
50. Vítková (ČR) +6:01,7 (5)
82. Charvátová (ČR) +9:03,6 (8)
Průběžné pořadí SP (po 18 z 26 závodů):
1. Dahlmeierová 843,
2. Koukalová 814,
3. Mäkäräinenová (Fin.) 728,
4. Dorinová Habertová (Fr.) 675,
5. Wiererová (It.) 542,
6. Chevalierová (Fr.) 474,
...
9. Puskarčíková 455,
23. Vítková 249,
51. Charvátová 77,
85. Davidová (ČR) 13.

Reklama

Související témata: