Hlavní obsah

Koukalová udělala z Česka biatlonovou velmoc. Vyčerpaná hvězda raději zůstala v Rakousku

Hochfilzen

Česko definitivně proniklo mezi biatlonové velmoci. Potvrzují to nejen čtyři medaile z MS v Hochfilzenu, ale i dalších pět umístění mezi elitní šestkou.

Foto: Schutt Martin, ČTK

Biatlonistka Gabriela Koukalová v Hochfilzenu.

Článek

„Už medailovou smrští v olympijském Soči jsme si na sebe upletli bič. Koukalová a Moravec ale i letos v Rakousku ukázali, že formu na vrchol vyladit umí, a byli to zase oni, kdo unesl tíhu očekávání," říká šéf českého biatlonu Jiří Hamza, podle nějž je Gabriela Koukalová klenotem sportovně, ale i marketingově.

České medaile
MS 2012 Ruhpolding 0–0–1
MS 2013 Nové Město 0–0–1
ZOH 2014 Soči 0–3–2
MS 2015 Kontiolahti 1–2–1
MS 2016 Holmenkollen 0–0–0
MS 2017 Hochfilzen 1–2–1
Pozn.: Akce za posledních šest let

„Je žádaná, ale nesmíme ji přetížit. Prioritou je sport, ne peníze. Netlačíme Gabču do věcí, ve kterých by být nechtěla." Koukalová zatím odložila návrat z Rakouska. „Jsem tak přetažená, že si potřebuju někde dva, tři dny co nejvíc odpočinout, a doma by bylo kolem mě strašně moc lidí," vysvětluje.

Nic nevypustí

„Jela šest závodů nadoraz. Gábina nic nevypustí, teď si musí oddychnout, než začne trénovat na závěr Světového poháru," vykládá šéftrenér Ondřej Rybář.

Považuje za důležité, že po loňské absenci na stupních vítězů to letos při MS českým biatlonistům zase několikrát cinklo. „V Norsku jsme sbírali čtvrtá a pátá místa, která jsou v té konkurenci slušná, ale ze všech stran bylo znát částečně zklamání. Letos k tomu máme i medaile, které to pěkně vyšperkují," tvrdí Rybář, jenž ale cítí stále větší tlak směrem k ZOH v Pchjongčchangu.

„Všichni vnímáme, jak obrovsky vzrostla popularita biatlonu. Pokud se sledovaností zařadíte mezi fotbal a hokej, určitá odpovědnost tam je a veřejnost čeká stále víc. Na olympiádu je navíc upřena speciální pozornost. Byl bych ale rád, kdybychom zůstali skromní a udrželi se nohama na zemi," míní šéftrenér.

Reklama