Hlavní obsah

Česká štafeta biatlonistů navzdory všem malérům osmá

Aktualizováno

Čeští muži uzavřeli vystoupení na Světovém poháru biatlonistů v korejském Pchjongčchangu 8. místem ve štafetě, což je pro ně o dvě příčky lepší výsledek, než který zajeli při mistrovství světa. Probili se k němu navzdory tomu, že Tomáš Krupčík i Michal Krčmář museli na trestné kolo. Navíc Michala Šlesingra hned na prvním úseku postihl pád, což znamenalo další manko. Z prvenství se radují Francouzi.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Šlesingr ve štafetě.

Článek

Českou štafetu rozbíhal muž, který z reprezentačního výběru v Koreji závodí v nejlepší formě. Michal Šlesingr to potvrzoval, když slušně běžel a vleže jen jednou dobíjel, takže v pohodě udržel kontakt se špičkou. Naopak italské naděje už na ležce pohřbil třemi trestnými koly Hofer.

Vedlo Německo zásluhou rychlého Lessera. Šlesingr na stojku dorazil jako desátý, ale prakticky současně s lídrem. Vítr hodně zesílil, český reprezentant přesto zvládl položku bez dobíjení a pokračoval v čelní skupince, kterou tvořilo už jen šest zemí.

Bohužel v předposledním ostrém sjezdu Šlesingr na ledové plotně nešťastně upadl, zlomil u toho obě hůlky a ztratil tak zhruba dvacet vteřin. Tomáš Krupčík vyrážel na druhý úsek desátý s odstupem půl minuty na vedoucí Nory, za něž jel 43letý veterán Björndalen a dobrým počínáním v běžecké stopě i na střelnici je udržel v čele před Francií.

Krupčík se podobně jako na mistrovství světa při střelbě vstoje přes trojí dobíjení nevyhnul trestnému kolu a česká štafeta se tím pádem propadla na 12. místo s téměř dvouminutovou ztrátou. Jaroslav Soukup třetí úsek zvládl střelecky hodně dobře. Vleže nepotřeboval náhradní náboj a vstoje si vystačil s jedním dobíjením. Běžecky vydal ze sebe při aktuální formě zřejmě maximum.

Pozici reprezentačního kvarteta tak dokázal o dost vylepšit, neboť předával osmý. Bohužel český finišman Michal Krčmář si při střelbě vleže vůbec neporadil s točícím se větrem a musel také na trestné kolo, což znamenalo propad až na 13. místo.

Dopředu se mezitím razantně tlačili Rakušané, naopak Norsko také potkalo trestné kolo a tím přišlo o šanci na prvenství. Suverén Světového poháru Martin Fourcade na posledním úseku v pohodě uhlídal prvenství pro Francii, téměř půl minuty za ní dojelo Rakousko a bronzoví byli Norové, i když jejich největší hvězdy Boe a Svendsen v Koreji vůbec nejsou.

Krčmář terče při závěrečné střelbě vyčistil pěti ranami a poslední dva kilometry se běžecky hodně zmáčknul, takže ve finiši vybojoval osmou příčku. „Nakonec se konečné umístění dá vzít ještě jako přijatelné, protože tam byla dvě trestná kola a ještě ten smolný pád na prvním úseku," hodnotil v České televizi trenér Michael Málek.

Světový pohár v biatlonu - Pchjongčchang
Muži - štafeta 4x7,5 km
1. Francie (Beatrix, S. Fourcade, Desthieux, M.Fourcade) 1:12:09,5 (0+10)
2. Rakousko (Waeger, Eder, Eberhard, Landertinger) +33,8 (0+9)
3. Norsko (Christiansen, Björndalen, Gjermundshaug, L´Abéé-Lund) +45,4 (1+8)
4. Rusko (Cvetkov, Garaničev, Babikov, Šipulin) +1:11,1 (0+9)
5. Ukrajina (Pryma, Semenov, Semakov, Pidhrušnyj) +1:28,0 (0+7)
6. Německo (Lesser, Rees, Doll, Peiffer) +1:39,3 (1+14)
-----
8. Česko (Šlesingr, Krupčík, Soukup, Krčmář) +3:11,8 (2+9)
SP v biatlonu v Pchjongčchangu (Korea):
Muži
Štafetový závod

Reklama