Hlavní obsah

Po životním výsledku biatlonista opustil prestižní scénu. Ve druhé lize jde Čechům o hodně

Praha

Zkusil si boje mezi elitou a už zase se vrátil tam, kde jezdil většinu sezóny. A to i přesto, že dosáhl na životní výsledek. Český biatlonista Tomáš Krupčík po vcelku úspěšném záskoku ve Světovém poháru v korejském Pchjongčchangu pokračuje ve „druhé lize“ v Otepää. V rámci IBU Cupu, soutěže pro závodníky číhající na větší příležitost. Tedy i pro něj.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Krupčík během sprintu při SP ve Vysočina areně.

Článek

Vzbudil pozornost. Z české sestavy byl minulý týden v Asii, kam vyrazil místo Ondřeje Moravce, jemuž dlouhé cesty nesedí, při sprintu vůbec nejlepší - devatenáctý. Bodoval i ve stíhačce - 27. místem. A pak si zase prohodil místo s Moravcem, který se po závodně-relaxační zastávce v IBU Cupu ve Finsku pro změnu vrací na scénu prestižního seriálu.

V rychlém sledu ho čekají další bitvy o body nezbytné pro český tým v IBU Cupu. „S tím časovým posunem je to docela náročné. Jsem stále ospalý, síly jako bych žádné neměl," líčil Krupčík ještě v Koreji pro biatlon.cz po životním výsledku. Jak se projeví další cesta a opětovná změna pásma po návratu do Evropy? Při zítřejším sprintu v Estonsku už může osmadvacetiletý závodník vědět víc. Dnešní dvě devátá místa smíšených štafet se obešla bez jeho podpory.

Cíl obou týmů v závěru IBU Cupu? Být v konečném pořadí Poháru národů do pátého místa. Muži ho zatím drží, ale vzhledem k tomu, že dva nejhorší výsledky (1x z individuálních závodů, 1x ze štafet) se škrtají, čeká je ještě těžký boj. „Jednak je tady v Estonsku před námi šest závodů, a to je velké množství bodů," upozorňuje trenér Marek Lejsek. "A navíc zatím šestí Francouzi si budou škrtat „nulu", protože nestartovali v Osrblie na Slovensku," připomíná také trenér.

Chtějí místa pro další závodníky

V týmu dále jsou Tomáš Vojík, Ondřej Hošek, Lukáš Kristejn a Matěj Krupčík, mladší z bratrské dvojice. „Budeme bojovat a věřím, že cíl splníme. Příští rok naše řady rozšíří zřejmě tři noví kluci a každé místo budeme potřebovat," poukazuje Lejsek na nadějnou generaci současných juniorů.

Podobný cíl mají i ženy, které jsou zatím šesté. „Před námi jsou páté Rakušanky, které závodí v dobré formě a za námi Francouzky, které odečtou „nulu" za neúčast na Slovensku," počítá trenér Marian Málek. Ví, že boj o páté místo bude hodně, hodně těžký. „Proto se k němu ani neupínáme a nekalkulujeme."

Lea Johanidesová může v individuálním pořadí ještě bojovat o nejlepší desítku IBU Cupu, zatím je dvanáctá. V Otepää dále jedou Kristýna Černá, Lída Horká a Veronika Zvařičová.

Česká reprezentační záloha - až na Tomáše Krupčíka - z finského Kontiolahti do Otepää vyrazila auty a trajektem přes Finský záliv. Na programu nebývalá porce závodů, nahrazují se totiž disciplíny, které se kvůli špatným podmínkám neuskutečnily v lednu v německém Arberu na Šumavě.

Reklama