Hlavní obsah

Koukalová dodržela medailovou normu. Ze stíhačky po čisté střelbě bere stříbro

Oslo
Aktualizováno

Norma, že každý díl Světového poháru bude někdo z českých biatlonistů stát na stupních vítězů, je dodržena i při finálovém klání na norském Holmenkollenu. Gabriela Koukalová při stíhačce poslala do terče všech dvacet ran a brala cenné stříbro za vítěznou Finkou Marit Laukkanenovou. Navíc má jistotu 2. místa i v celkovém pořadí seriálu.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Gabriela Koukalová si opět dojela na stupně vítězů. V Oslu byla ve stíhačce druhá.

Článek

Koukalová dorazila na první střelbu společně s krajankou Vítkovou, která sjela čtyřvteřinovou ztrátu na ni. Koukalová zvládla ležku čistě, Vítková musela na trestné kolo. Vítězka závodu na 7,5 km Laukkanenová pálila bez chyby, a protože za ní startující dvě Francouzky zaváhaly, získala Finka při odjezdu ze střelnice náskok 35 sekund na dvojici Koukalová, Braisazová. S odstupem další půlminuty jela Vítková ve skupině bojující o čtvrtou příčku.

Také druhá zastávka na střelnici přinesla čistou střelbu Laukkanenové i Koukalové, čímž zůstal rozdíl mezi nimi zhruba stejný, ale česká reprezentantka se osamostatnila na druhé příčce, protože Braisazová poslala jednu ránu mimo terč. Vítková se tentokrát trestnému kolu vyhnula a jela šestá. Němce Dahlmeierové dvě čisté ležky se solidním během pomohly k posunu z 31. místa na startu už na třináctou pozici.

Dahlmeierová má malý glóbus za stíhací závody

Jasné vedení 29leté Finky neohrozila ani třetí položka, která už se střílela vstoje. Koukalová si s posledním výstřelem dala hodně na čas, ale vyplatilo se. Byla z toho pro ni další nula, takže pokračovala s náskokem téměř patnácti vteřin na třetí Braisazovou. Vítková se po stojce z trestného kola vracela na deváté příčce. Rapidní zlepšení předváděla i čistě střílející Rakušanka Hauserová, s číslem 22 figurovala před závěrečnou střelbou už na pátém místě.

Laukkanenová odjela stíhačku v čele stylem start, cíl, i když po poslední střelbě musela na trestné kolo. Koukalová si pojistila stříbron čistou stojkou, po níž odjela dvanáct vteřin za Finkou a zezadu už ji vůbec nikdo neohrožoval. Laukkanenová v cíli věnovala emotivní gesto včera zemřelému trenérovi, který podlehl mozkové mrtvici. Koukalová se mohla těšit z už třináctého umístění na stupních vítězů v této sezóně.

Vítková musela po dalším trestném kole hájit umístění v desítce, ale zvládla to a v cíli byla těsně za devátou Němkou Dahlmeierovou, která získala malý glóbus za stíhací závody. „Gábina byla střelecky úžasná a tím šla i přes zjevnou únavu za dalším umístění na pódiu. Cítila, že do toho nemá šlapat hned od začátku a věděla, kolik si může naložit. Jsem taky rád, že máme zase dvě holky v první desítce," líčil trenér českých žen Zdeněk Vítek.

Koukalová se poprvé v kariéře na Holmenkollenu podívala na stupně vítězů. „Hlavně jsem ráda, že mě ta stíhačka už nebolela tolik jako sprint. Cítila jsem se o třídu lépe na lyžích a střelba mi vyšla až neskutečně. Trochu ty čtyři nuly nechápu, ale možná je to tím, že si nedávám na tom tak záležet, ale všechno vychází fajn a pak už to jde i ruku v ruce s tím lepším pocitem z běhu," líčila ve vysílání České televize.

Světový pohár v biatlonu - Holmenkollen
Ženy - stíhací závod na 10 km
1. Laukkanenová (Finsko) 29:33,3 (1)
2. Koukalová (ČR) +26,5 (0)
3. Braisazová (Francie) +1:01,4(4)
4. Gregorinová (Slovinsko) +1:08,2 (1)
5. Hauserová (Rakousko) +1:12,5 (0)
6. Olsbuová (Norsko) +1:15,9 (3)
----
10. Vítková (ČR) +1:55,7 (3)
33. Charvátová (ČR) +3:40,5 (5)
Stav SP (po 25 z 26 závodů)
1. Dahlmeierová (Německo) 1179
2. Koukalová (ČR) 1052
3. Mäkäräinenová (Finsko) 933
4. Dorinová-Habertová (Francie) 848
5. Wiererová (Itálie) 703
6. Braisazová (Francie) 677
-----
13. Puskarčíková (ČR) 492
24. Vítková (ČR) 345
52. Charvátová (ČR) 101
91. Davidová (ČR) 13

Reklama

Související témata: