Hlavní obsah

Biatlonový boom na Slovensku! Zkompletuje jejich eso olympijský hattrick?

Oberhof/Praha

Do startu olympijských her chybí necelý měsíc a očekávání fanoušků roste. Zatímco český biatlon bez zraněné Gabriely Koukalové v úvodu sezóny strádal a teprve v posledních dnech se začíná blýskat na lepší časy, na Slovensku by zřejmě byli nejraději, kdyby se oheň v Pchjongčchangu rozhořel už dnes. A mají k tomu pádný důvod! Jejich nejzářivější hvězda Anastasia Kuzminová potvrzuje stabilní formu, dokonale si podmanila minulý díl Světového poháru v Oberhofu a vévodí průběžnému pořadí seriálu.

Foto: Martin Schutt, ČTK/AP

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová slaví triumf ve sprintu při SP v Oberhofu.

Článek
Fotogalerie

Po čtvrtečním triumfu ve sprintu znovu porazila v sobotní stíhačce i přes dvě chyby na střelnici celé startovní pole a poprvé ve Světovém poháru dosáhla na double. Po čtyřech vítězstvích v SP v této sezóně vede v celkové klasifikaci se 422 body. Před druhou Finkou Kaisou Mäkäräinenovou má náskok 47 bodů.

„Neuvěřitelný, až zázračný příběh, který Nasťa píše. Vidět slovenského sportovce trůnit s tolika vítězstvími v čele Světového poháru, je mimořádná událost," cituje web cas.sk nadšeného šéfa slovenského biatlonu Tomáše Fuska.

V Pchjongčchangu to začalo...

Spanilou jízdu rodačky z Ťumeně, která získala slovenské občanství na sklonku roku 2008, sledovali její fanoušci při IBU Cupu v Osrblí na velkoplošné obrazovce a na dálku reagovali na každý její výstřel. „Časově nám to vyšlo, takže se diváci díky technice mohli těšit z dalšího Nastina vítězství. Zbývá si jen přát, aby jí forma vydržela. Snad se nic nestane a bude v excelentních výkonech pokračovat i na olympiádě," dodal Fusko.

Více o připravenosti slovenské biatlonové stálice na klání pod pěti kruhy napoví už další zastávka Světového poháru tento týden v Ruhpoldingu (dnes od 14:20 je na programu vytrvalostní závod žen na 15 km, on-line přenos na Sport.cz) a pak generálka v Anterselvě.

Kuzminová získala ve Vancouveru první zlato pro Slovensko na zimní olympiádě a o čtyři roky později v Soči svůj triumf ve sprintu jako první biatlonistka v historii obhájila. Pak si dala mateřskou pauzu, v létě roku 2015 porodila dceru Olivii. Vrátila se předloni v prosinci a na MS v Hochfilzenu, kde triumf slavila Koukalová, dojela ve sprintu osmá.

Nyní olympijské hry klepou na dveře a třiatřicetiletá závodnice je znovu v parádní formě. A před ní stojí výzva v podobě olympijského hattricku. Mimochodem právě v Pchjongčchangu, kde v únoru roku 2009 vybojovala Kuzminová pro svou novou zemi první medaili. Na mistrovství světa byla v závodu s hromadným startem stříbrná.

Reklama

Související témata: