Hlavní obsah

Konakbajev bojuje o šanci vést boxerskou asociaci u arbitrážního soudu

Lausanne

Bývalý boxer Serik Konakbajev se snaží u Sportovního arbitrážního soudu (CAS) vymoci si právo kandidovat na předsedu amatérské asociace AIBA. Mohl by tak být jediným soupeřem kontroverzního Gafura Rachimova v listopadových volbách. Kvůli napjaté situaci před volbami i dalším problémům hrozí boxu v krajním případě vyřazení z olympijského programu.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Uzbecký podnikatel Rachimov je americkými úřady považován za významnou postavu kriminálního podsvětí a je údajně zapletený do obchodu s heroinem. Před moskevskými volbami do čela AIBA 2. a 3. listopadu je jediným kandidátem, což se Kazach Konakbajev snaží změnit.

Zatím však Konakbajev, jenž je jedním z místopředsedů AIBA, nebyl uznán za kandidáta, protože včas nepředložil potřebnou podporu minimálně dvaceti národních svazů. Obrátil se proto na CAS. "Přijali jsme jeho naléhavou žádost," potvrdil soud sídlící v Lausanne v prohlášení. Rozhodnout by chtěl během pár dnů.

Mezinárodnímu olympijskému výboru vadí nejen Rachimov v čele asociace, ale vyřazením boxu z OH hrozí i kvůli nejasným finančním tokům v organizaci a nedostatkům v antidopingovém programu. O medaile se pod pěti kruhy boxuje od roku 1920.

Reklama