Hlavní obsah

Rvačka! Halou, kde se psala historie a loučila se ABBA, duněl hlas českého šampiona

Michal OsobaPrávo

Majestátně se tyčí na ostrůvku ve čtvrti Čijoda obklopena zelení, které se jinak v největší aglomeraci světa, za niž je Tokio považováno, nedostává. Hala Budokan je legendou mezi judistickými arénami, přitom vrcholná soutěž se sem v podobě mistrovství světa vrátila po dlouhých 45 letech.

Foto: Michal Osoba

Judista Lukáš Krpálek povzbuzuje své parťáky při mistrovství světa.

Článek

„Makej! Drž se! Rvačka!“ Ještě nepříliš zaplněnou arénou se v kvalifikačním programu rozléhal zvonivý hlas Lukáše Krpálka, jenž svými hlasivkami hnal za úspěchem parťáky Jiřího Petra a Davida Klammerta.

Český olympijský vítěz už poznal desítky hal po celém světě, ale v Budokanu na něj dýchla historie. „Na sociální sítě dával fotku Brazilec David Moura, jak se tu jeho táta pral na Grand Slamu před 41 lety s japonskou hvězdou Jamašitou. To jsem měl skoro husí kůži,“ přiznával.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

The Nippon Budokan is currently being transformed for #JudoWorlds from 25 August 1 September. ❤ if you'd like to see inside!

Příspěvek sdílený International Judo Federation (@judogallery),Srp 21, 2019 v 2:55 PDT

Hala byla postavena pro olympijské hry v roce 1964, kdy si judo odbylo premiéru pod pěti kruhy. Dvoupatrová aréna pro 15 000 diváků je postavena do kruhu, takže na obě tatami je ze všech sedaček výborně vidět. „Nikdy jsem v takové hale nebyl. Už zvenku je to něco nádherného, pro judo parádní hala,“ rozplývá se Krpálek.

Kromě bojových sportů, kdy se v Budokanu v exhibici s japonským wrestlerem Antoniem Inokim představil v roce 1976 i Muhammad Ali, zažila hala také své hudební chvilky slávy.

Koncertovali zde Beatles či Tina Turner, svůj poslední společný koncert tady odehrála skupina ABBA. Na vybavení haly je již znát, že pamatuje mnohé, a tak se hned po nedělním zakončení mistrovství světa uzavře a proběhne rekonstrukce směrem k olympijským hrám.

„Tu atmosféru finálových bloků, kdy je hala narvaná do posledního místa, bych tady strašně rád zažil,“ přiznává Krpálek. Ideálně dvakrát, v sobotu při světovém šampionátu a za necelý rok při obhajobě olympijského zlata.

Reklama

Související témata: