Hlavní obsah

Porazil rakovinu a po dvou letech se vrací. Světu poslal vzkaz

Praha

Skvěle rozjetá kariéra musela jít stranou. Zápasník MMA Aaron Aby musel vybojovat zápas s rakovinou varlat. Uspěl a za pár dnů plánuje návrat do klece. Waleský bojovník musel přerušit kariéru v roce 2017. K tomu trpěl cystickou fibrózou, genetickou poruchou ovlivňující plíce. Podle lékařů se neměl dožít dvaceti let. Nyní je mu devětadvacet. Za dva týdny se vrátí do oktagonu, 19. října bude bojovat na galavečeru EFN s Darylem Grantem. „Jsem nadšený, jde o pomyslnou čáru za minulostí, je to návrat do normálu,“ citoval šťastného sportovce server dailypost.co.uk.

Foto: Facebook: Aaron Aby

Aaron Aby v době, kdy bojoval s rakovinou.

Článek

"Můj chirurg mi řekl, že nebudu trénovat nejméně do února příštího roku. Když jsem mu řekl, že jsem vážně zpátky, nemohl uvěřit. Řekl jsem mu, aby se přišel podívat na můj první zápas," žije velkým návratem zápasník, který si připsal první MMA duel v roce 2013. Za čtyři roky stihl deset výher, připsal si také tři porážky. Poslední tři vítězství zaznamenal pod organizací ACB.

V roce 2017 mu byla diagnostikována rakovina varlat. Tři měsíce poté, co měl poprvé bolestí ve slabinách. Bojovník musel řešit zásadní dilema. Má oddálit léčbu a stát se otcem, nebo se léčit a jít do rizika, že by mohl o tento životní dar přijít. Co si zvolil?

Rozhodl se odložit chemoterapii a rakovina se rozšířila do oblasti žaludku. V tu chvíli neměl jinou možnost, musel podstoupit léčbu. Musel také na dvě operace, které naštěstí pro bojovníka byly úspěšné. „Tohle mi dalo větší motivaci, abych se vrátil a znovu soutěžil na nejvyšší úrovni," přiznal se Aby.

Kdo podobné pocity nezažil, nemůže porovnávat. „Beru každý den tak, jak přichází, protože nikdy nevíte, kolik zápasů vám zbývá. Plánoval jsem návrat v listopadu, přesně dva roky po první diagnóze, jenže přišla příležitost, a protože trénink probíhal dobře, nemohl jsem odmítnout," zdůvodnil Aby říjnový termín.

Foto: Facebook: Aaron Aby

Aaron Aby v roce 2017, kdy vše v kleci vyhrál.

I když trénuje, pochopitelně neví, co se stane v zápase po takové léčbě. Hodně neznámých v tuto chvíli ale přebíjí adrenalin z návratu. I když si zažil nepříjemné měsíce, má jeden tvrdý vzkaz pro všechny.

„Doporučil bych každému, aby si prošel podobnou situací, aby byl poté jen pozitivní. V té době to vypadalo, jako byste procházeli peklem, ale musíte věřit, musíte to mít v tobě. Řekl bych, nenechte nikoho rozhodovat o vašem osudu, tedy kromě sebe."

Ozdobí Aby návrat do klece výhrou?

Reklama

Související témata: