Hlavní obsah

Šampion v judu Seisenbacher popřel sexuální napadení svěřenkyň

Vídeň

Dvojnásobný olympijský vítěz v judu Peter Seisenbacher dnes u soudu ve Vídni odmítl vinu v případu údajného zneužívání nezletilých svěřenkyň. Soud s nyní devětapadesátiletým Rakušanem začal s tříletým zpožděním, judistky Seisenbacher podle obžaloby zneužíval mezi lety 1999 až 2004.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Dvojnásobný olympijský vítěz v judu Peter Seisenbacher u soudu ve Vídni.

Článek

Svého bývalého kouče zažalovaly dvě ženy v roce 2013. Jednu z nich Seisenbacher údajně sexuálně napadl v roce 1999, když jí bylo jedenáct, a pak ještě několikrát v roce 2002. Druhou ženu, tehdy třináctiletou, prý napadl v roce 2004. Obviněn je také z pokusu o zneužití šestnáctileté svěřenkyně na tréninkovém kempu v Chorvatsku v roce 2001.

Pokud by byl uznán vinným, mohl by Seisenbacher dostat až desetiletý trest vězení. "K ničemu nedošlo. Nikdo napaden nebyl," řekl dnes jeho právní zástupce Bernhard Lehofer.

Soud měl původně začít téměř před třemi lety, jednání bylo v prosinci 2016 odročeno poté, co se Seisenbacher k soudu nedostavil. Slavný judista byl pak dlouho nezvěstný, než byl v srpnu 2017 zatčen v Kyjevě. Ještě předtím, než ukrajinské úřady rozhodly o rakouské žádosti o jeho vydání, byl propuštěn. Zadržen byl znovu až před třemi měsíci při pokusu překročit ukrajinsko-polskou hranici na falešný pas.

Vídeňský rodák Seisenbacher v Soulu 1988 zopakoval v kategorii do 86 kg čtyři roky starý triumf z Los Angeles a jako první judista v historii vybojoval zlato na dvou olympijských hrách po sobě. V roli trenéra pomohl Gruzínci Lašovi Šavdatuašvilimu získat zlato v Londýně 2012 a na minulých hrách v Riu de Janeiro dovedl judisty Ázerbájdžánu ke dvěma stříbrům.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články