Hlavní obsah

Peklo bez jídla a vody. Kam až dokážou zajít bojovníci MMA?

Ještě předtím, než se v kleci mohou porvat se soupeřem, čeká zápasníky MMA prověrka jiná. V hlavní roli vůle, disciplína, překonání sebe sama. Den před zápasem musí splnit váhový limit. Podaří se to všem aktérům sobotního galavečera OKTAGON 28? Před posledním turnajem této organizace v Bratislavě s tím byly velké problémy. Do požadované váhy se nevešlo hned pět fighterů! Nenavážili Barborík, Boráros nebo Fodor. Jak to bude tentokrát?

Zápasníci MMA procházející před turnajem peklem. Závěrečné shazování dává zabratVideo: Sport.cz

 
Článek

Vojto Barborík převážil o 400 gramů. Jeho zápas s Ivanem Buchingerem sice proběhl, ale Barborík nemohl bojovat o titul. Do podobné situace se v březnu dostal i Karlos Vémola. Nesplnil váhu před soubojem s Milanem Ďatelinkou a přišel o pás šampiona střední váhy.Terminátor tehdy vůbec nevypadal dobře. Tělo prostě řeklo stop. Prožíval si peklo. Stejně tak před dvěma týdny Barborík.

Trápením je dělání váhy i pro ostatní. „Tohle je naprostá pí....na. Dělání váhy je show na úkor našeho zdraví," říká Miroslav Brož, který se na OKTAGONU 28 představí s Emmanuelem Dawou. „Ve ONE FC vás zváží dva měsíce do zápasu a vy nesmíte spadnout o více než deset procent. Pokud má někdo 90 kilo, může jít o 9 kilogramů. Ale 81 váha neexistuje. Chodí se 84. Není to taková show, ale nestává se, že by frajeři nenavážili."

Miroslav Brož na turnaji OKTAGON 24. V parádní přestřelce porazil na body Němce JungwirthaVideo: Oktagon TV

V podobném duchu mluví i Brožův kolega z Renegade Gymu David Hošek, kterého v sobotu čeká elitní polský fighter Naruszczka. „Do budoucna by bylo dobré, kdyby lidi nechodili o dvě váhovky níž. Tohle je otázka, komu to za to stojí. Je to otázka zdraví, mohou být časem problémy s ledvinami a jiné zdravotní trable."

„Myslím, že to s tělem dělá velké věci a vůbec to není zdravé. Ale bohužel dnes nic jiného nejde a patří to k tomu. Je to zlo, co provází náš sport," doplňuje reprezentant Reinders týmu Jakub Tichota. Problémy s tím, že by limit nesplnil, nečeká. V sobotu změří síly v pérové váze (65,8kg) s Makedoncem Dimitrovem.

Na váze si věří i Matěj Peňáz, který má před sebou souboj s Polákem Strzelczykem ve střední váze (do 83,9kg). „Aktuálně se pohybuji mezi 90 a 91 kily. Většinou na vodě udělám asi pět kilo, takže stačí, když si tuhle váhu udržím, dostanu se třeba na 89 a zbytek už dokážu z té vody ze sebe dostat."

Takhle řádil Matěj Peňáz v projektu Oktagon Underground. K.O. za 63 sekund nadělil Jakubu KlaudoviVideo: Sport.cz

Ráno těsně před vážením dva až tři pobyty ve vaně s horkou vodou a mělo by být splněno. „Člověk se cítí slabší, občas se mu motá hlava, je dehydratovaný. I proto to nedělám večer, ale až ráno, ať jsou to třeba jen dvě hodiny nepříjemný. Pak odvážím, a jak se napiju, dostanu do sebe sacharidy, tak se hned cítím líp."

Matěje Peňáze ale čeká brzy dieta a shazování další. Za necelý měsíc má totiž zápas také v K1. Třiadvacátého října v organizaci Glory. Naordinuje si tedy jeden odpočinkovější týden, aby zhojil šrámy z MMA, a pak to všechno začne nanovo.

Foto: OKTAGON MMA

Matěj Peňáz při vážení

Shazování je prostě nedílnou součástí bojových sportů. Tou snad nejméně oblíbenou. Výjimka ovšem existuje. Matěj Kuzník, který má před sebou duel s Davidem Moonem. Na dělání váhy dokáže najít klady.

„Už si ten proces hubnutí užívám. Vždycky v tom najdu něco pozitivního, i když to zní divně. Užívám si, když vidím, jak jdou kila dolů, zvyšuje se výkon a podobně. Beru to jako součást cesty. Cesty, která mě baví," tvrdí šestadvacetiletý bojovník.

Foto: OKTAGON MMA

Matěj Kuzník při vážení

Více se o shazování před turnajem OKTAGON 28 dozvíte v našem videu. Galavečer proběhne 25. září v pražské hale O2 Universum. Tahákem bude titulová bitva o krále polotěžké váhy mezi Viktorem Peštou a německým Terminátorem Stephanem Pützem nebo souboj generací, v němž se představí Brazilec Brito a veterán MMA Petr Monster Kníže.

Reklama

Související témata: