Hlavní obsah

Výjimečná událost. Bude se slavit stovka prvního Čecha

Praha

Drtivá většina bojovníků tohle v životě nezažila, ani nezažije. A to na celém světě. Sokolovu se dostalo privilegia, dočká se výjimečného večera. V sobotu na akci GCF 44: Cage Fight Sokolov vstoupí ke svému stému zápasu v MMA Jaroslav Číňan Poborský. Sto bitev, sto válek. „Pro mě to nic neznamená, je to jen číslo, chci zápasit co nejdéle,“ je v klidu osmatřicetiletý bojovník.

Foto: Facebook: Jaroslav Číňan Poborský

Jaroslav Číňan Poborský v sobotu pozná stý zápas v MMA, stane se na akci GCF 44 v Sokolově.

Článek

První stovkař mezi českými bojovníky MMA. Jaroslav Číňan Poborský

Ráno vstane, žádná přehnaná nervozita. Podobný stav zažil už devětadevadesátkrát. Hlava už ví, jak s adrenalinem pracovat. Tělo je za roky navyklé drilu, bolesti. Poborský prostě nastoupí další šichtu, jen tahle bude jubilejní, výjimečná.

„Je to neskutečný, Číňan to dokázal i díky době, ve které začal zápasit. Dříve se nějaké přípravy na zápasy nenosily a bojovník prostě zápasil klidně i třikrát do měsíce, pokud byl zdravý a měl nabídky. V dnešní době je tohle už nepředstavitelný, MMA je regulérní sport, novodobí bojovníci takového čísla už nedosáhnou. V dnešní době se zápasí tak třikrát do roka a na každý zápas se člověk připravuje dlouho dopředu, jezdí na kempy," okomentoval rekordní zápis Michal Hamršmíd, organizátor akcí GCF.

Tituly této organizace drží například UFC veterán Viktor Pešta, současná bojovnice Lucie Pudilová nebo Jiří Procházka, bojující v japonské organizaci Rizzin. "GCF je česká organizace založená v roce 2010 za účelem pořádání turnajů MMA. Vždy nám šlo o výchovu českých bojovníků. GCF je nejprestižnější česká MMA organizace v zahraničí, jež má na svém kontě už přes 50 turnajů a patří do první světové pětatřicítky," vypočítává Hamršmíd.

V Sokolově se chystá pro fanoušky bojových sportů celkem deset zápasů, hlavní událostí bude určitě již zmiňovaný Poborský, který stovky dosáhne jako vůbec první Čech. Soupeřem karlovarského rodáka, jenž byl prvním šampiónem GCF ve váze do 77 kilogramů, bude zástupce Srbska Danijel Kokora.

Co předvede Hrdlička?

Nadšenci do MMA se mohou těšit i na dalšího veterána české MMA scény Tomáše Kuželu, jenž se blíží k padesátce zápasů. Ten v roce 2013 bojoval neúspěšně o titul GCF ve střední váze s Karlosem Vémolou. Teď na něj čeká reprezentant Polska.

Třetím veteránem české scény s téměř padesáti MMA zápasy bude v Sokolově Bohumil Lungrik, toho čeká nebezpečný Miroslav Vacek.

Zajímavou podívanou lze očekávat mezi Csabou Hoczem z Maďarska, který v lednu 2016 šokoval české fanoušky vítězstvím nad Milošem Petráškem, a rodákem z Dagestánu dlouhodobě žijícím v Karlových Varech Muradem Eldarushevem.

„Samozřejmě se těším na Číňana, ale také na mladý kluky, třeba na Hrdličku, ve kterém vidím velký potencionál," věří Hamršmíd, který v sobotu zavítá s GCF do Hornického domu, kde se už dříve konala boxerská klání, teď zde postaví klec. "Myšlenka na pořádání galavečera pod hlavičkou GCF v Sokolově vznikla u pana Ladislava Sedláčka z MDK Sokolov. Párkrát jsme se sešli a akce byla domluvená," dodal Hamršmíd. Jak vše dopadne?

Reklama

Související témata: