Hlavní obsah

Juříček rozhodl boj o evropský šampionát

Čeští házenkáři postoupili na mistrovství Evropy 2004 ve Slovinsku. Ve Frýdku-Místku zvítězili v odvetě play-off nad Bosnou a Hercegovinou 32:22. V prvním utkání před osmi dny v Tuzle vyhrál český celek 24:18. Jako hrdina zápasu byl oslavován pivot David Juříček, který se na vítězství podílel znamenitým výkonem a dvanácti góly.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Tomáš Heinz z ČR (vpravo) a Bob Sirco z Bosny.

Článek

Házenkáři z Bosny i v odvetě potvrdili, že jsou týmem jednoho poločasu. Už v úvodu důrazně vyvedli z omylu všechny optimisty, kteří brali postup české reprezentace za hotovou záležitost. Aktivní vysunutá obrana zcela paralyzovala české spojky a nebýt oprášené karvinské spolupráce Radčenko - Juříček, mohl mít vývoj první půle pro domácí celek tragické následky.

Hráči Bosny byli živější, těžili z technických chyb soupeře, který si častokrát nevěděl rady s postupným útokem a hrou na postavenou obranu. Když v 27. minutě hosté zvýšili své vedení na 11:7, slibný postupový náskok jejich protivníka se začal otřásat v základech.

V tempu však Bosna, podobně jako v prvním utkání, vydržela jen necelých třicet minut. O nadějné vedení přišla ještě před přestávkou. Největší zásluhu na tom měl pivot Juříček, který v první půli ze svého prostoru před brankou obstaral osm z jedenácti českých gólů.

Česko - Bosna a Hercegovina 32:22
Poločas: 11:11. Nejvíce branek: Juříček 12/4, T. Heinz 6, Kubeš a Hrubý po 3, Radčenko a Nocar po 2 - Martinovič 5, Doborac 4/1, Anušič 3. Rozhodčí: Reisinger, Kaschütz (oba Rak.). Vyloučení: 4:9, ČK: 59. Martinovič. Sedmimetrové hody: 4/4 - 4/1. Diváci: 3240. První zápas: 24:18, postupuje Česká republika.

Bosenský stín

Po změně stran zbyl z nebezpečného bosenského týmu pouhý stín. Hosté fyzicky naprosto zkolabovali a nezřídka jen v roli statistů nečinně sledovali, jak Češi zvyšují náskok. Symbolický vzdor soupeře domácí rozbili trháky i přesnou střelbou ze střední vzdálenosti a v závěru už zbylo dost prostoru i pro exhibici vítězů.

"Výhra Čechů je zasloužená. Podali v obou zápasech vynikající taktický výkon a byli lépe fyzicky připravení, což už se o nás říct nedá. Po pětadvaceti minutách nás i rozhodčí postihl výpadek," konstatoval trenér Bosny a Hercegoviny Abas Arslanagič.

Jeho protějšek Rastislav Trtík byl spokojen především s tím, že český výběr splnil svůj cíl a kvalifikoval se na mistrovství Evropy. V odvetě svého soupeře porazil rozdílem třídy, ačkoli mu nevyšel prvotní taktický záměr. "Chtěli jsme vyhrát los, aby to měli hosté dále na střídačku. To nevyšlo, tak jsme se snažili udržet vysoké tempo," vysvětloval Trtík v souvislosti se slabší fyzickou kondicí soupeře.

Češi se přesto v první půli s nevyzpytatelným rivalem dlouho trápili. "Bosna hrála lépe na postavenou obranu, ale nám se dařil alespoň rychlý protiútok. Celkově to byl z naší strany svižný duel. I po přestávce jsme předvedli perfektní přechod do rychlého protiútoku. Vítězství je dílem kolektivní hry, exceloval však Juříček, byl vynikající v obraně i útoku," dodal Trtík.

Reklama