Hlavní obsah

Vánoce budou pro špičkové české sportovce rozmanité

PRAHA

Rozmanité Vánoce budou letos v rodinách slavných českých sportovců. Někde hektické, leckde klidné, ale většinou tradiční. Cizinci na českých kolbištích se vrátí do svých zemí a budou ctít zvyky domovin. Do USA za svým přítelem Mattem Emmonsem se vydala třeba také střelkyně Kateřina Kůrková a bude poprvé na Vánoce v cizině.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová po příletu ze zimních olympijských her v Turíně.

Článek

Ve spěchu stráví svátky i Silvestra Kateřina Neumannová, favoritka na vítězství v letošní anketě Sportovec roku 2006. Olympijská vítězka totiž v těchto dnech vinou nedostatku sněhu stále tráví na ledovci v Tauplitz a domů se po tréninku vrátí až v pátek. "Takže na přípravu budu mít jeden den," řekla.

Po posledním SP v La Clusaz se doma otočila a stihla vyzkoušet nové šaty od návrhářky Věry Kocové. A dárky pro dceru Lucku? "Ta si napsala dlouhý seznam, takže s ní problém mít nebudu." Navíc její potomek bude ve třech a půl letech Vánoce už pořádně vnímat. "Konečně si je opravu užije," dodala Neumannová, kterou na Silvestra čekají závody v Mnichově, úvodní díl Tour de Ski.

Verner bude mít naspěch

Naspěch bude mít i nejlepší český krasobruslař Tomáš Verner. Odjel do Oberstdorfu trénovat před lednovým ME a do Prahy se vrátí jen na skok na svátky. Naštěstí k hotovému. "Od kuchyně se držím dál, protože se všichni chtějí najíst, tak mě k tomu moc nepouštějí," poznamenal. Dárky bude shánět na poslední chvíli. "Budu muset toho třiadvacátého," prohlásil a už se těšil, jak trochu poruší životosprávu. "Odpracuju si to na ledě," uvedl třináctý muž z MS.

Žádné lenošení nečeká ani na skokana na lyžích Jakuba Jandu, jenž mezi svátky odjede na Turné čtyř můstků obhajovat vítězství. Předvánoční shon mu začal dnes, neboť se v noci vrátil z tréninku ve Švýcarsku. "Nemám ani jeden dárek, proběhnu nějaké obchody a něco koupím," nedělal si starosti.

Tréninkový plán dostane od kouče Schallerta rovněž dnes. "Nemůžu jen sedět a jíst cukroví," řekl skokan, který na Turné odjíždí 28. prosince. Loni za vítězství dostal Nissan X-trail, letos má být za vítězství nový model. "Říkal jsem organizátorům, že jak nebude za první místo sporťák 350Z, tak snad ani nebudu skákat," vtipkoval milovník rychlých kol.

Kůrková se zasnoubila

Střelkyně Kůrková se zasnoubila s americkým střelcem Matthewem Emmonsem, jehož si hodlá příští rok vzít. Letos se proto rozhodla strávit Vánoce v USA. "Poprvé v životě budu trávit Vánoce bez rodičů a sestry. Budeme u přítelových rodičů. Alespoň poznám Vánoce v USA a jejich zvyky."

Domů do USA do rodného Michiganu se na pět dní vydá také opora basketbalistů Nymburka Walker Russell. "Doma jsem nebyl půl roku, takže se nejvíc těším na rodinu. A také na vánočního krocana a americké jídlo," líčil Russell, který do USA vyrazí obtěžkaný plnými taškami dárků. "Všechno jsem stihl nakoupit už v předstihu v Praze," pochlubil se.

Přes oceán nemusí jeho spoluhráč Radoslav Rančík, do Bratislavy to má kousek. "Nemůžu se dočkat hlavně netradiční večeře," zmínil polévku jušku z kapusty a s klobásou, filé s majonézovým salátem a nakonec bobajky. "To je něco jako české dukátové buchtičky," vysvětloval Rančík. Zahálet prý ale nebude. "Nemůžu se přece vrátit do Nymburka s nadváhou a v nějakém dezolátním stavu." Chystá se proto i na thajskou masáž či s přítelkyní do bazénu.

Naopak v kruhu svých bude tradičně na svátky moderní pětibojař Libor Capalini, vítěz celkového hodnocení letošního ročníku SP. Štědrovečerního kapra svým dvěma potomkům Capalini odpouští. "Jsme rádi, že budou vůbec jíst. Dají si asi řízek, my s ženou normálně jíme kapra." Sliny se prý už sbíhají i při pomyšlení na bramborový salát. "Rozhodně si ho dáme. Přestože se teď objevily ty problémy s listeriózou. Budeme ho připravovat sami, takže se není čeho bát," ujistil Capalini.

Lavička zvyky nemění

Trenér úřadujících mistrů fotbalové ligy z Liberce Vítězslav Lavička také zvyky nemění. Během svátků bude s rodinou na chalupě v západních Čechách, odkud pochází. Nemůže se dočkat tradičních pamlsků. "Na chalupě budeme mít samé dobroty, ne všechny budou dietní, ale už se na to moc těším."

Kapitán Nymburka a české basketbalové reprezentace Ladislav Sokolovský také vsadí na klasiku: vánoce stráví u rodičů v Přerově a ve svém domově v Opavě. "Hlavně se těším, jak zase po delší době pokecám s kamarády. Zajdeme na bowling a pivko, prostě si dopřeju věci, na které během sezóny není tolik času," řekl Sokolovský.

Netradičně doma v Liberci bude slavit automobilový závodník Tomáš Enge. Jediný český účastník závodu MS formule jedna celý rok cestuje po světě, na konci prosince si ale i on vydechne a zvolní. "Celý rok jsem mezi Evropou a Amerikou, takže nyní si užívám klidu u rodičů," řekl. Mrzí jej, že si na severu Čech neužije sníh. "Těšil jsem se, že si trochu zalyžuju a zajezdím na sněžném skútru, do kterého jsem se trochu zbláznil," řekl Enge.

Reklama