Hlavní obsah

České biatlonisty připravil o medaili Soukupova střelba

OBERHOF

Dva trestné okruhy navíc, které musel po nevydařené střelbě vestoje na třetím úseku absolvovat Jaroslav Soukup, stály české biatlonisty umístění na stupních vítězů v závodě Světového poháru. Ve dvacetitisícovém kotli areálu v německém Oberhofu se z druhého triumfu v sezóně radovali Rusové s náskokem 41 sekund před domácím výběrem.

Článek

České kvarteto podlehlo v dramatickém finiši Rakušanům a obsadilo nakonec páté místo. Reprezentační kouč Milan Janoušek se musel obejít bez opor Zdeňka Vítka a zraněného Romana Dostála, ale jeho svěřenci začali výborně. Ondřej Moravec se na prvním úseku nakonec dokázal vyrovnat s tím, že střílel s rezervní hlavní, a na položce vleže se na poslední chvíli vyhnul trestnému okruhu.

Na stadiónu předal Tomáši Holubcovi na čtvrtém místě se ztrátou půl minuty na vedoucí Rusko. Druhému z Janouškovy štafety úsek dlouhý 7,5 kilometrů mimořádně sednul a po skvělém představení na "stojce", kdy jako jeden z mála ani jednou nechybil, posunul po půlce závodu české kvarteto na třetí místo s půlminutovým náskokem před čtvrtými Švýcary.

Na třetím úseku vyrazil na trať Soukup, který zažívá v této sezóně svoji premiéru ve SP. Při střelbě vleže ještě udržel nečekanou bronzovou příčku, ale při položce vestoje se nedokázal vyrovnat se sílícím větrem a musel dobíjet. I přesto nesrazil dva terče a 300 metrů navíc stálo české družstvo medailovou příčku.

Finišmanovi Michalu Šlesingrovi předal Soukup na pátém místě v těsném závěsu za švýcarským kvartetem. Do boje o čtvrtou příčku se však ještě vklínil Rakušan Christoph Sumann, který měl v závěrečném spurtu více sil a o pouhou jednu desetinu odsunul Šlesingra na páté místo.

Do kolotoče SP se vrátil fenomenální Nor Ole Einar Björndalen. Vítěz všech pěti závodů této sezóny, v nichž startoval, trochu překvapivě Seveřanům štafetu rozbíhal, ale místo náskoku přivezl Larsi Bergerovi ztrátu 20 sekund na vedoucí ruské biatlonisty. Ti se opět prezentovali nejlepší střelbou a s přehledem zvítězili před domácími Němci, hnanými bouřlivou kulisou. Norům pomohl dobrý výkon Emila Hegleho Svendsena na třetím úseku k bronzové příčce.

Výsledky - štafeta 4x7,5 km:
1. Rusko (Čerezov, Čudov, Jarošenko, Kruglov) 1:26:09,8 (0 tr. okruhů), 2. Německo (Rösch, Fischer, Birnbacher, Greis) -41,8 (0), 3. Norsko (Björndalen, Berger, Svendsen, Hanevold) -2:45,2 (4), 4. Rakousko -4:48,7 (4), 5. ČR (Moravec, Holebec, Soukup, Šlesingr) -4:48,8 (2), 6. Švýcarsko -5:17,5 (2).
Průběžné pořadí SP (po 3 z 5 závodů):
1. Rusko 146 b. 2. Německo 135, 3. Norsko 130, 4. Rakousko 117, 5. ČR 107, 6. Francie 101.

Reklama

Související témata: