Hlavní obsah

Jedna medaile, tak zní úkol pro Sáblíkovou

PRAHA

Alespoň jedno medailové umístění. Smělý plán připravil reprezentační trenér Petr Novák pro českou rychlobruslařskou jedničku Martinu Sáblíkovou pro nadcházející mistrovství Evropy. To hostí od zítřka do neděle italské Collalbo. Česko bude mít ve hře tři reprezentanty. Kromě Martiny Sáblíkové se na šampionátu představí ještě Milan Sáblík a také Andrea Jirků.

Foto: Sport Invest

Rychlobruslařka Martina Sáblíková během přípravy na závody SP v nizozemském Heerenveenu.

Článek

Všichni se v Collalbu připravují od začátku roku. "Přeje nám počasí, máme dobré podmínky pro trénink," těšilo trenéra Petra Nováka. V úterý absolvoval český tým ještě dvoufázový trénink. "Dopoledne čtyřicet kol na oválu, odpoledne podle chuti výběh nebo projížďku na kole a večer ještě další minuty na ledě," líčil Novák.

Budou nejmladší

Jeho tým je nejmladší ze všech zúčastněných. Sáblíkové je devatenáct, Jirků sedmnáct a Sáblíkovi patnáct. "Myslím, že forma graduje. Všechno ladíme podle pulsů a tepů. Nepouštíme se do žádných extrémů, abychom něco nepřehnali," vyprávěl Novák. Největší naděje vkládá do Sáblíkové. Z evropského šampionátu v norském Hamaru před rokem přivezla dvě umístění mezi nejlepšími třemi, přičemž ovládla trať na pět tisíc metrů. Ve čtyřboji byla čtvrtá.

"Ale není to olympijská disciplína, takže jsou pro nás prioritní především umístění v jednotlivých závodech. Cílem je být do třetího místa na třech, případně pěti kilometrech. Kdybychom snad delší trať vyhráli, byla by to senzace," přemítá Novák. Nevzdává se naděje ani na medailovou pozici ve čtyřboji. "Posunout se o stupínek výše bude nesmírně těžké. Na delších tratích by potřebný čas měla, ale na pětistovce ještě chybí pět šest desetin. Při kontrolním závodě jsme se však poprvé dostali na dosah jedenačtyřiceti vteřin."

Novák navíc upozornil na fakt, že konkurence je mnohem větší ve srovnání s olympijským rokem 2006, kdy Sáblíková zazářila čtvrtým místem v Turíně. "Třeba nizozemské reprezentantky se hrozně zlepšily. Společně s Němkami budou patřit k nejžhavějším adeptkám umístění na prvních místech," hledal největší soupeřky.

Pro zbývající dvojici českých reprezentantů jsou plány o poznání skromnější. "Andrea Jirků by měla jít do finále na pět tisíc metrů, pak bych byl spokojený. To by totiž znamenalo, že po třech tisících metrech bude nejhůře čtrnáctá v celkovém pořadí. Takový výsledek by byl vynikající," nastínil plány Novák.

Jede pro zkušenosti

Úkolem pro Milana Sáblíka je pak především nasbírat co nejvíce zkušeností. "Je nejmladší v celém startovním poli. Pokud nebude na jednotlivých tratích poslední, bude to senzační výsledek. Každopádně by měl atakovat osobní či české rekordy," vyřkl plán pro posledního nominovaného Novák.

Společně se Sáblíkovou by se už v neděli večer měli zúčastnit slavnostního galavečera Sportovec roku. "Poletíme speciálem. Martinu totiž ještě v neděli odpoledne čeká závod na pět tisíc metrů," uvedl trenér českého výběru.

Reklama