Hlavní obsah

Rychlobruslařka prožila den splněných přání

PRAHA

Přišlo jí to jako sen, z něhož se nikdy nechce probudit. Nedělní odpoledne a večer nabízely rychlobruslařce Martině Sáblíkové tolik slávy a zážitků, na něž jen tak nezapomene. V italském Collalbu dovršila vítězně čtyřboj a stala se mistryní Evropy. "Přitom asi čtyři kola před koncem závodu na pět kilometrů už jsem si říkala, že nemůžu. Nevím, kde se ve mně ta síla vzala," vyprávěla Sáblíková. Nečekaný triumf jí ale značně zkomplikoval přesun na pražské vyhlášení Sportovce roku 2006.

Foto: www.martinasablikova.cz

Mistryně Evropy Martina Sáblíková

Článek

Ještě v Itálii musela na dopingovou kontrolu a užila si i triumfální jízdu v saních. "Když vytahovali českou vlajku, tak jsem brečela." Pak už ale spěchala do Bolzana na letiště. "Bylo to časově hektické," přiznala s tím, že cestu soukromým letadlem si užila.

"Byli jsme tam jen tři. Pořád jsem měnila strany a pozorovala vše pod námi. Je to trošku rozmazlování, byla jsem jako princezna, ale nezpychnu," usmála se Sáblíková, která v Praze přistála krátce po půl sedmé večer.

Gratuloval jí i Petr Čech

V desítce nejlepších sportovců Česka za minulý rok byla osmá, k tomu vyhrála juniorskou kategorii a v zaplněném sále sklidila bouřlivý dlouhotrvající aplaus. "Byla to nádhera. Já oplakala už nominaci mezi nejlepších deset."

Vzácné pro ni bylo v Top hotelu seznámení s brankářem Petrem Čechem, oba je zastupuje agentura Sport Invest. "Přišla mi textovka podepsaná jeho jménem. Myslela jsem si, že jde o nějaký vtip, ale číslo mělo anglickou předvolbu," líčila Sáblíková.

Aerotaxi, kterým přiletěla do Prahy, zaplatila jejich mateřská agentura a stejný stroj ještě v noci dopravil Čecha zpět do Londýna. Sport Invest to stálo čtvrt miliónu korun, ale pro galavečer to byl záslužný počin.

Po oslavách na skok do školy

Žádnou bujarou oslavu dobrého umístění v anketě ani evropského titulu Sáblíková neplánovala. "Hlavně se vyspím. V Itálii mi pořád jódlovali pod okny. Nejbližší závody mě čekají za čtrnáct dnů, budu ale pilně trénovat."

"Doufám, že do té doby se stihnu alespoň zajít ukázat do školy," nastínila nejbližší program, jehož zpestřením bude středeční oslava triumfu společně s fanoušky na náměstí ve Žďáru nad Sázavou.

Reklama