Hlavní obsah

Eliášovi kazil dovolenou Havlát

PRAHA

Ziskem druhého prstenu pro držitele Stanley cupu se útočník týmu New Jersey Devils Patrik Eliáš vyšvihl mezi nejúspěšnější české hokejisty. Do Čech se proto po sezóně vrátil v pohodě a mohl rozdávat úsměvy.

Foto: ČTK

Patrik Eliáš (vlevo) a Petr Sýkora. Dva kamarádi, kteří spolu během finále nemluvili.

Článek

Ve světlém oblečení se v letištní hale objevil krátce po deváté. Triumf v NHL si prý tentokrát pořádně vydřel. Ale nejen on, celý tým. "Při prvním titulu jsme měli mužstvo plné talentů, kterému vyšlo, na co sáhlo. Letos jsme se ale rozjížděli pomaleji. Forma se dostavila až v průběhu ročníku," líčil zaníceně Eliáš.

Dobytí nejvyšší příčky prý v minulém ročníku ani nebylo u Devils v plánu. "Bylo to tvrdé. Série s Ottawou i Anaheimem jsme rozhodli až v sedmém utkání a pohár nás stál spoustu sil." V roce 2000 ho zvedl technický forvard nad hlavu v Dallasu, tentokrát si ale zisk trofeje vychutnal před vlastním publikem. "Možná i proto si letošního titulu cením o něco víc."

Sýkorův odchod a noví spoluhráči

V základní části byl Patrik Eliáš znovu nejproduktivnějším hráčem Ďáblů. Bodů ale získal o poznání méně, než když v útoku řádil s Petrem Sýkorou. "S Petrovým odchodem do Anaheimu jsem se musel vyrovnávat delší dobu. Zpočátku mi noví parťáci moc nesedli, ale problém byl i ve mně. Byl jsem příliš obrácený do minulosti," přiznával Eliáš.

Ke zlomu došlo až v polovině sezóny. "Srovnal jsem se s tím a pak už jsem hrál podle svých představ. Předtím to však bylo drastické," vzpomínal Eliáš, který býval proslulý tím, že v případě nezdarů hledal chybu jen u sebe a jeho výkonům to škodilo. "Postupem času jsem se toho ale zbavil a spadla ze mě psychická tíha," vykládal hráč, který byl před loňským zvýšením platu jedním z finančně nejvíce podhodnocených hráčů v celé NHL.

Při roční gáži necelých šesti set tisíc dolarů dobyl třetí příčku v kanadském bodování ligy. Až loňská smlouva ho katapultovala mezi skutečné celebrity. Jenže pak se dostavil propad v zisku kanadských bodů. "Ale nejen u mě. Krize postihla celou ligu, začalo padat méně gólů," bránil se hráč před neustálým tlakem vyplývajícím z očekávání každodenně opakovaných špičkových výkonů. "Nikdo mi to ale nemusel připomínat. Je jasné, že za lukrativní smlouvu vedení očekává kvalitní představení."

Půtky s koučem

V průběhu soutěže se často spekulovalo, že vztahy mezi Eliášem a týmovým koučem Patem Burnsem nejsou právě ideální. "Musím ale říct, že jsem nebyl sám, kdo měl problémy. Během roku jsem měl několik schůzek s generálním manažerem a klubovým vedením a všechno se změnilo."

Napjaté vztahy se i vzhledem k blížícímu se play-off projasnily. "Dostali jsme se ke kompromisu, prostě jsme se přizpůsobili. Trenér asi také musel udělat spoustu věcí dobře, když jsme ten Stanley cup vyhráli," culil se Eliáš, který se v play-off do pořádného varu dostal zejména při semifinálové sérii s Ottawou. "Předtím jsem měl smůlu. V prvních pěti zápasech Stanley cupu jsem napálil snad pětkrát tyčku," vykládal Eliáš. V té chvíli ale o vývoji sérií rozhodovala řada Pandolfo, Madden, Langenbrunner, původně sestavená zejména pro defenzivní účely.

"Hráli skvěle a navíc jim to tam padalo," chválil spoluhráče český forvard, který ale také postupně nabral obrátky. "Pomohlo mi, že Ottawa hraje evropským stylem a proti němu se mi daří takřka vždycky něco vymyslet. Náš tým měl i štěstí, když jsme rozhodující branku vstřelili krátce před koncem sedmého zápasu."

Pochvaly se dočkal i gólman Martin Brodeur, který si ale ve finálové sérii proti Anaheimu neodpustil několik kuriózních zákroků. Přesto nakonec zastínil i největší objev letošních vyřazovacích bojů - anaheimského Jeana-Sebastiena Giguera. "Marty byl v nejlepší formě, v jaké jsem ho kdy viděl. Naším nejlepším hráčem byl ale Scott Niedermayer. Má prostě neuvěřitelný cit pro hokej."

V soukromí kamarádi, na ledě rivalové

Petr Sýkora měl proti New Jersey ve finále velkou motivaci. Jeho snem bylo pokořit tým, který ho před začátkem ročníku poslal do Anaheimu. Soustředil se na svůj výkon a odmítal dokonce jakoukoli komunikaci s bývalým spoluhráčem. "Zkoušel jsem mu volat, ale marně. Jeho postoj chápu, určitě si o tom ještě tady v Čechách popovídáme," říkal už s nadhledem Eliáš, který si vrchovatě užil oslav Stanley cupu už v New Jersey.

"Byli jsme dlouho v kabině, pak na večeři. Na řadu přišel i bar a kluci pak museli druhý den pokračovat beze mě, protože bublinek na mě bylo trochu moc. Třetí den jsme ale vyrazili slavit na loď po okolí New Yorku a to byl také moc hezký zážitek," popisoval.

Skvělých pocitů si užil, když s kolegy z týmu ukazoval Stanleyův pohár na stadiónu baseballistů New York Yankees i na palubovce basketbalistů New Jersey Nets. "Škoda, že jsme Nets nepřinesli trochu víc štěstí," litoval Eliáš závěrečného triumfu San Antonia v NBA.

Dovolenou mu kazil Havlát

Hned po skončení oslav vyrazil Eliáš společně s půvabnou přítelkyní Yvonne a také ottawským Martinem Havlátem na plánovanou dovolenou na Bahamy. "Už potřetí jsme byli na stejném místě. Odpočinuli si a užili pěkného počasí a dobrého jídla. Jen ten Martin, ten nám to kazil," dodal Eliáš s ironií v hlase. "Ale hodil se do party, když jsme chtěli jít sportovat," smál se.

Nyní plánuje útočník Ďáblů ještě týdenní výlet do Barcelony, ale hlavně se těší, jak si odpočine v kruhu rodiny a přátel. Loni byl s Havlátem i na závodech formule 1 v Monte Carlu a také letos by rád přijal pozvání stáje West McLaren. "Jejich manažer Pavel Turek se o nás naprosto perfektně stará. Doufám, že vyrazíme na Velkou cenu do Maďarska."

Pohár dorazí v srpnu

Eliášův letní program nutně zahrnuje i položku oslav se Stanley Cupem. Termín celé akce se ale ještě upřesňuje. "Nemám přesné datum, ale mělo by to být někdy v polovině srpna. Teď má pohár Scott Niedermayer." Eliáše tak čekají porady se spolupracovníky, aby se oslav mohlo zúčastnit, co nejvíce lidí."

Během léta pak už bude český útočník myslet na nový ročník NHL. "Loni jsem šel na led dva týdny před návratem do Ameriky, teď možná ještě později. Jinak ale plánuji fotbálek, tenis i squash. Tři týdny odpočinku už mi snad stačily."

Reklama