Hlavní obsah

Házenkáři odjíždějí na MS se zdravým sebevědomím

PRAHA

Po dvou letech se česká reprezentace opět zúčastní MS v házené. Letos budou svědky špičkových klání diváci v německých arénách. Z atmosféry na středeční tiskové konferenci v Praze, jíž se zúčastnili svazový šéf ing. Jaroslav Chvalný, trenér výběru Pavel Pauza a hráči Filip s Kubešem, byla cítit bojovná nálada.

Foto: www.thw-provinzial.de

Brankář české reprezentace Martin Galia.

Článek

Čeští míčoví gladiátoři mají pevně stanovené cíle, nic jiného než postup do čtvrtfinále hřejivý pocit úspěchu nepřinese. V cestě přitom budou stát již v základní skupině obhájci titulu ze Španělska.

Nadcházející šampionát bude házenkářskou událostí desetiletí, vzhledem k tomu, že se uskuteční v zemi, do které odcházejí nejlepší házenkáři z celého světa. Házená zde má i největší fanouškovské zázemí.

V základní skupině čeká Čechy kromě Španělska, ještě Egypt a Katar. Utkání této skupiny se budou hrát v Brémách, šampionát začíná 20. ledna.

Nejedou se pouze zúčastnit

"Jsme naplněni mírným optimismem z posledních výsledků, necítíme se rozhodně jako outsideři," svěřil své pocity novinářům Chvalný. "Nejedeme se pouze zúčastnit," doplňuje rázně reprezentant Filip.

Reprezentanti zahájili přípravu turnajem v Paříži na začátku ledna. V silné konkurenci nakonec obsadili třetí místo, když mimo jiné porazili svého soupeře ze základní skupiny nadcházejícího MS, mužstvo Kataru.

Poté se celý tým přesunul na soustředění do Nymburku, kde piloval především souhru a kondici. Minulý víkend sehrál tým trenéra Pauzy dvě přípravná utkání se silným Islandem, jenž v kvalifikaci na světový turnaj vyřadili favorizované Švédsko. Každý se soupeřů si připsal jedno vítězství.

Dva hráči vypadli z konečné nominace

Přípravu komplikoval především zdravotní stav hráčů a únava, jíž byla většina kádru po náročném klubovém programu stižena. Dobrou zprávou je uzdravení brankáře Galii.

Z konečné nominace reprezentačního týmu ČR pro nadcházející MS v Německu na poslední chvíli vypadli Miloš Slabý a Jiří Hynek. Trenér Pavel Pauza dále uvedl, že se Tomáš Heinz, který doléčuje zranění, k týmu připojí až v druhé fázi turnaje.

"Systém turnaje je ale takový, že po základní skupině se dají vyměnit dva hráči a po další skupině další dva, takže může dojít i na další náhradníky," dodal Pauza. Dvě třetiny týmu v Německu působí, což by se mohlo zdát jako výhoda, ale Filip to vyvrací: "Stejně je na tom většina družstev."

Klíč k úspěchu leží v utkání s Egyptem

Za klíčový považuje český trenér zápas s Egyptem, který mu o uplynulém víkendu poslal varovnou vizitku dvěma výhrami nad Německem. "Každá výhra nad dobrým soupeřem zvedá sebevědomí. Němci jsou tlačeni do role favorita, proto si nemohou dovolit prohrávat. Každopádně ten výsledek respekt vzbuzuje, ale strach nám nenahnal," zdůraznil Pauza.

Také Jan Filip soudí, že poslední výsledky naznačily sílu egyptského mužstva. "Ale nelze to přeceňovat. To, že Němci prohráli, je pro nás varováním, ale je to jen příprava," zdůraznil Filip.

"Za úspěch bych považoval, kdybychom jsme hráli zápas o semifinále, tam už rozhodne mnoho aspektů," řekl národní kouč.

Nominace:
brankáři: Petr Štochl (Füchse Berlín/Něm., 30 let), Martin Galia (FA Göppingen/Něm., 27)
křídla: Karel Nocar (Chambéry/Fr., 29), Jan Filip (Nordhorn/Něm., 33), Jan Sobol (Montpellier/Fr., 22), Tomáš Heinz (Sporting Lisabon/Port., 29)
spojky: Filip Jícha (Lemgo/Něm., 24), Petr Házl (Melsungen/Něm., 35), Daniel Kubeš (Nordhorn/Něm., 28), Michal Brůna (Stralsund/Něm., 28), Jiří Vítek (Istres/Fr., 29), Pavel Horák (Ahlen/Něm., 24), Tomáš Řezníček (Velenje/Slovin., 21), Jakub Szymanski (Lübbecke/Něm., 23)
pivoti: Petr Hrubý (Melsungen/Něm., 26), David Juříček (Montpellier/Fr., 32)
náhradníci: Miloš Slabý (Balingen/Něm., 34), Jiří Hynek (Minden/Něm., 25)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články