Hlavní obsah

Krasobruslař Verner se chce na ME probojovat do elitní šestky

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Probojovat se do elitní šestky a vylepšit tak své dosavadní maximum, kterým je desáté místo. S takovým cílem odletí v sobotu do dějiště mistrovství Evropy v krasobruslení ve Varšavě český reprezentant Tomáš Verner. Dvacetiletý závodník hodlá na šampionátu zúročit slibné výsledky z letošní Grand Prix, kde se blýskl čtvrtým a pátým místem. Evropské mistrovství začíná v úterý.

Foto: Český olympijský výbor

Tomáš Verner

Článek

"Určitě bych si rád zajel v poslední rozjížďce mezi nejlepšími šesti. Tam se rozhoduje, každý z kluků má možnost sáhnout si na medaili," řekl třináctý muž z posledního mistrovství světa. Jeden ze soupeřů mu ve středu odpadl, když se odhlásil úřadující mistr světa Stéphane Lambiel ze Švýcarska.

Verner strávil tři týdny na soustředění v německém Oberstdorfu. S tréninkem na tradičním místě byl dvacetiletý svěřenec Vlasty Kopřivové maximálně spokojen.

Vrchol úspěšné sezóny

"Příprava zahrnovala i exhibiční vystoupení v Itálii a Německu. Trénink byl velmi intenzivní, pilovali jsme hlavně všechny detaily a drobnosti, aby moje jízdy mohly být na šampionátu konkurenceschopné," uvedl rodák z Písku. Letošní sezonu považuje zatím za jednu z nejúspěšnějších.

K dobrým výsledkům v Grand Prix přidal i vítězství v Oberstdorfu a druhé místo ve Vídni. Závodník českobudějovického Bruslařského klubu na loňském ME ve francouzském Lyonu skončil desátý, čímž vyrovnal své maximum z roku 2004. Poprvé v kariéře se pokusil o čtverný toeloop, ale doskok tehdy neustál.

Umístění do desátého místa zlepší náladu

Ve Varšavě se Verner chystá hned na úvod volné jízdy zařadit dva čtverné skoky, z toho jeden v kombinaci s trojitou otočkou. Dva "čtveráky" v jedné jízdě poprvé ukázal na prosincovém mistrovství republiky v Liberci, kde se mu povedly s drobným zaváháním při výjezdu z prvního skoku. Možná ještě lepší by si je představoval ve Varšavě. "Doufám, že je předvedu v takové fazoně, v jaké jsem je natrénoval," uvedl.

Tím, že se Verner v Lyonu vešel do první desítky, umožnil start i druhému českému reprezentantovi Pavlu Kaškovi. "Je to pro mě velká motivace, abych ta dvě místa udržel i pro příští sezonu. Čím větší tým, tím lepší nálada a sebevědomí," dodal pětinásobný mistr republiky.

Po návratu z polské metropole čekají českou jedničku zápočty a zkoušky na Fakultě tělesné výchovy a sportu. V březnu pak odlétá na mistrovství světa do Tokia.

Reklama