Hlavní obsah

Verner se cítí sebevědomější a touží po medaili

Miloš JerieSport.czPrávo

Konečně mu hraje všechno do noty, a tak by krasobruslařská sezóna mohla dopadnout parádně. Tomáši Vernerovi se vyhýbala zranění, která mu v minulých letech nejednou udělala škrt přes rozpočet, a také příprava se odehrávala podle jeho představ.

Foto: PRÁVO

Tomáš Verner

Článek

"Jsem proto i sebevědomější. Hlavně v létě jsem udělal hodně dobré práce. Když se všechny pozitiva včetně čtvrtého a pátého místa na Grand prix nasčítají dohromady, mohlo by se to promítnout v pěkný výsledek," uvažuje před odletem na mistrovství Evropy začínající v úterý ve Varšavě. Raději už nebude vzpomínat na rok 2003, kdy jeho naděje v dějišti ME v Malmö pohřbila předem v tréninku rozseknutá pravá noha. A před dvěma lety ho zranění do Turína vůbec nepustilo.

Dvacetiletý rodák z Písku v předcházejících měsících často opouštěl led v Praze a mířil za hranice. Finsko, Kanada, ale hlavně německý Oberstdorf se staly jeho tréninkovými útočišti. "Rok od roku se víc dní v roce chystám venku. Jsou tam lepší podmínky k přípravě na suchu a mám k dispozici víc ledu. A také nestačí už jen jeden trenér," vysypal důvody svých záletů do ciziny, kam s ním cestuje trenérka Vlasta Kopřivová.

O techniku bruslení se stará německý expert

S ní se však o Tomášovu techniku bruslení stará také německý odborník Michael Huth a do týmu patří i Rus Rostislav Sinicyn, jenž si vzal na triko choreografii. A ve skupině má jednička českého krasobruslení také - co do úspěchů -tahouna. Je jím italská hvězda Caroline Kostnerová, bronzová sólistka z mistrovství světa 2005 v Moskvě a z loňské Evropy.

Osmnáctý muž loňské olympiády se netají, že si jede do Varšavy pro pronikavý úspěch. Chce se vyšvihnout mnohem výš než před třemi lety v Budapešti a loni v Lyonu, kdy uzavíral elitní desítku. "Budu nadšený, když zabruslím na sto procent. Pak bych neměl chybět v první šestce a jen detaily rozhodnou o pořadí," má jasno o krasobruslařské matematice, v níž samozřejmě počítá i s vystřihnutou kombinací čtverného a trojitého toeloopa. Řečeno spíš atletickou terminologií, potřebuje dostat od rozhodčích body na hranici osobních rekordů, jimiž v prosinci ozdobil titul mistra republiky v Liberci. Znamená to za volnou jízdu vyfasovat přes 136 a v součtu s krátkým programem pak nasbírat víc než 200 bodů.

"Každý sní o medaili. Já bych si taky na ni rád sáhl," neskrývá touhu. Cesta by k ní mohla být schůdnější, protože v této sezóně odpočívá ruský obhájce titulu Jevgenij Pljuščenko a chybět by měl i mistr světa Švýcar Stéphane Lambiel. "Zprávám z jeho týmu moc nevěřím," zapochybuje však o absenci horkého favorita a chystá se raději na urputný boj o místa na výsluní starého kontinentu.

Reklama