Hlavní obsah

Savchenková a Szolkowy vyhráli ME ve sportovních dvojicích

Německý pár Aliona Savchenková, Robin Szolkowy poprvé v kariéře získal evropský titul v kategorii sportovních dvojic. Z dalších medailí se ve středu na šampionátu ve Varšavě radovali zkušení krasobruslaři, kteří se chystají na konec amatérské kariéry. Stříbrní skončili Rusové Maria Petrovová a Alexej Tichonov, bronz vybojovali domácí Poláci Dorota a Mariusz Siudkovi.

Foto: ARCHIV

Ilustrační foto

Článek

Němečtí svěřenci bývalého slavného závodníka ve sportovních dvojicích Ingo Steuera uzavírali dnešní program a od samého začátku své jízdy nenechali nikoho na pochybách, že si přijeli pro titul. Třiadvacetiletá rodačka z Kyjeva a její německý partner zvládli naprosto čistě všechny skoky, mezi něž jako jediní zařadili i obtížnou sekvenci dvou trojitých toeloopů. Přidali k tomu výborný soulad v piruetách, originální zvedané figury i procítěný projev a za volnou jízdu dostali 134,01 bodu, což byla třetí nejvyšší známka v historii nového systému hodnocení.

Z uctivého odstupu bezmála dvaceti bodů se jim v celkovém hodnocení na záda díval zkušený ruský pár, který podle vlastních slov na mistrovství Evropy startoval naposledy. Mistři světa z roku 2000 sedm let po tomto triumfu zaostali v technické obtížnosti jízdy, když se nevyvarovali chyb ve skocích ani v sólové piruetě, i ve známce za ostatní složky programu.

Bronzovou medailí se před vlastním publikem rozloučili s evropskou scénou manželé Siudkovi. Ve volné jízdě se sice nevyhnuli drobným zaváháním, ale zvedané figury a naprostý soulad na ledě je vynesly na třetí příčku před další ruský pár Julia Obertasová, Sergej Slavnov. Od varšavského publika se pak jednatřicetiletá Dorota a o tři roky starší Mariusz dočkali ovací vestoje.

Česká republika v této kategorii zastoupení neměla.

Výsledky - sportovní dvojice:
1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 199,39 bodu, 2. Petrovová, Tichonov (Rus.) 179,61, 3. Siudková, Siudek (Pol.) 170,91, 4. Obertasová, Slavnov (Rus.) 156,96, 5. Volosožarová, Morozov (Ukr.) 155,35, 6. Jefajevová, Meňšikov (Rus.) 141,05.

Reklama