Hlavní obsah

Juniorští šampióni touží udělat díru do světa

Martin KézrPrávo

Patří mezi největší talenty českého sportu, jsou úřadujícími mistry světa juniorů a letos se pokusí prorazit na scéně dospělých. "Chtěli bychom udělat díru do světa," svorně se usmějí biatlonista Petr Hradecký i moderní pětibojař David Svoboda. Oba ale tuší, že je čeká zlomová sezóna.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Nejlepší čeští junioři uplynulého roku (zleva): biatlonista Petr Hradecký, rychlobruslařka Martina Sáblíková a moderní pětibojař David Svoboda.

Článek

"Juniorské úspěchy jsou už jen hezkou vzpomínkou, teď teprve musíme prodat talent a předpoklady a když se to nepovede, skončíme v zapomnění," uvažuje Svoboda, který v Šanghaji bral zlato v soutěži jednotlivců i družstev. "Přechod z mládežnické kategorie mezi dospělé představuje obrovský výkonnostní skok a kdo to rychle nezvládne, těžko se pak vydrápe nahoru," uvědomuje si Hradecký, který získal titul v závodě na 10 km v americkém Presque Isle, kde přidal ještě dva bronzy.

Letos už má za sebou debut ve Světovém poháru biatlonistů, ale v Pokljuce skončil až na 83. místě. "Byla to cenná zkušenost, vrcholem sezóny by pro mě mohlo být už pár dnů mistrovství Evropy," soudí Hradecký, jenž prožil krušné chvíle, když se od začátku zimy dost zoufale hledal sníh pro závody i trénink a sám cítí, že příprava měla kvůli tomu daleko k ideálu. "Vlastně pořád nevím, jak na tom jsem."

Svobodovi začíná pětibojařská sezóna až v březnu. "Zatím jen trénuji, pro mne ale bude nejsložitější se vůbec prosadit do reprezentace v konkurenci osvědčeného tria Sedlecký, Capalini, Michalík. Vyrovnat se v 21 letech tak zkušeným borcům nebude snadné, ale po tom titulu cítím, že už mě nepodceňují. Zřejmě ale stále doufají, že mě ještě zmáknou," uznává.

Olympiády motivují

Hradecký si raději dává opatrné cíle. "Jezdit co nejčastěji závody Světového poháru a snažit se zabydlet mezi nejlepšími. Velkou motivací pro mne je, co po juniorských úspěších dokázali jen o pár let starší Šlesingr nebo Moravec z naší letohradské skupiny."

Svoboda si už loni zkusil ME dospělých v Budapešti, ale pokazil tam střelbu i parkúr. "Musím být trpělivý, v našem sportu je špička většinou starší, klidně kolem třiceti." Rád na evropský či světový šampionátu podíval i letos. "Na Evropě v Rize půjde i o kvalifikaci na olympiádu. Nechci křičet do světa, že tam získám medaili, spíš je mým přáním potvrdit nárůst výkonnosti. Zatím každý rok sportovní kariéry mi přinesl životní úspěch, snad to tak půjde dál," doufá pětibojař.

Oba mají před sebou vidinu olympijského startu. "Nevím, zda to vyjde už příští rok do Pekingu, ale pak je tu přece Londýn," zamýšlí se Svoboda a jen se usměje myšlence zakončit kariéru při domácích OH 2020 v Praze. "Tak daleko ještě nemyslím, taky není jisté, že se pětiboj udrží v programu her." Hradecký by rád rovněž závodil na největším svátku světového sportu: "Za tři roky čeká Vancouver, určitě mě ale mohou zajímat i další zimní hry v roce 2014, jejichž dějiště určí teprve letos v létě."

Reklama