Hlavní obsah

Super Bowl ukořistili hráči favorizovaného Indianapolisu Colts

MIAMI

Tým Indianapolis Colts porazil ve finále zámořské ligy amerického fotbalu Chicago Bears a stal se tak vítězem 41. Super Bowlu NFL. K vítězství 29:17 dovedl Colts quarterback Peyton Manning, jenž byl následně vyhlášen nejužitečnějším hráčem finále.

Článek

Favorizovaný celek Indianapolis se ze zisku cenné trofeje radoval vůbec poprvé od roku 1984, kdy se klub Colts do města přestěhoval z Baltimoru, kde Super Bowl v roce 1971 také jednou vybojoval.

Zápas na miamském stadionu Dolphin začalo sice lépe Chicago, jenž vyhrálo první čtvrtinu, ale ve zbylých třech zaznamenalo proti dobře bránícím Colts pouhé tři body a naopak inkasovalo nejen ze dvou touchdownů, ale třikrát také po úspěšných kopech Adama Vinatieriho.

Diváci ve vyprodaném pětasedmdesátitisícovém hledišti se ještě nestihli pořádně usadit a Chicago zaznamenalo po 14 vteřinách hry touchdown, čímž se dostalo do nejrychlejšího vedení v historii Super Bowlu. Povedená akce zaskočila favorita z Indianapolisu včetně Manninga, jemuž nevyšlo několik přihrávek za sebou.

Colts se probudili

Od druhé části se však Colts probudili. Smazali desetibodové manko a v poločase vedli 16:14. Bears oživili své naděje v závěru třetí čtvrtiny, když snížili na pětibodový rozdíl, ale v poslední patnáctiminutovce je pohřbil touchdown Haydena potvrzený navíc extra bodem Vinatieriho.

Trenér vítězného týmu Tony Dungy se stal vůbec prvním koučem černé pleti, který dovedl své svěřence k vytoužené trofeji. Zároveň porazil svého kamaráda Lovieho Smithe, jenž trénuje Bears. "Jsem na své chlapce pyšný. Je skvělý pocit být prvním afroamerickým koučem, který Super Bowl vyhrál. Přemýšlel jsem o tom na pódiu při slavnostním vyhlášení. Už se to mohlo podařit několika skvělým trenérům přede mnou, kdyby dostali příležitost. My s Loviem jsme ji dostali," uvedl Dungy.

Quarterback Manning do této sezony prohrál v šesti z devíti utkání play off a čelil kvůli tomu častým narážkám a otázkám zámořských médií. Nyní však vyhrál čtyři duely za sebou a stal se teprve čtvrtým hráčem historie NFL, jenž byl draftován jako první v pořadí a následně dokázal vyhrát Super Bowl při svém premiérovém vystoupení ve finále.

Manning předčil Grossmana

"Je těžké vyjádřit to slovy. Jsem však každopádně pyšný, že jsem součástí tohoto týmu. Dali jsme se dohromady a vyhráli dnešní zápas pro našeho lídra, Tonyho Dungyho," řekl Manning. Sám Dungy mu po finále vysekl poklonu, když o něm prohlásil, že je jedním z nejlepších hráčů, kteří americký fotbal hráli.

Manning, jenž odehrál 157. zápas bez přerušení, v souboji hvězdných quarterbacků předčil Rexe Grossmana z Chicaga. "Je to hodně frustrující prohra. Měli jsme několik šancí, jak zápas strhnout na svou stranu, ale nepovedlo se nám to," litoval Grossman.

Atmosféru populárního Super Bowlu, který doprovázel déšť vůbec poprvé v historii, dokreslilo poločasové vystoupení zpěváka Prince, jenž zazpíval píseň Purple Rain.

Výsledek - finále:
Indianapolis - Chicago 29:17 (6:14, 10:0, 6:3, 7:0).

Reklama

Související témata: