Hlavní obsah

Olympijský ceremoniál ve Vancouveru narušily protesty

VANCOUVER

Protesty a zatýkání provázely pondělní zahájení odpočítávání tří let do zahájení zimních olympijských her ve Vancouveru 2010. Podle agentury Reuters protestanti neslušnými pokřiky a házením balónků s barvou a vajíčky narušili slavnostní ceremoniál. Při něm byly odhaleny obří digitální hodiny, které budou odpočítávat čas zbývající do her.

Článek

Jednomu z protestujících se dokonce podařilo i přes velká bezpečnostní opatření dostat na pódium k mikrofonu a křičet do něj sprostá hesla. Za demonstrací byla organizace vancouverských aktivistů, kterým se nelíbí, že značná část finančních prostředků města půjde na přípravu olympijských her.

"Milióny a milióny dolarů se vyhazují oknem kvůli dvoutýdenní party," řekla deníku Vancouver Sun mluvčí protestantů Mary Claremontová. "Proč se radši nestaví domy pro lidi bez přístřeší? Proč nikdo neřeší, že na ulicích umírají chudí lidé na AIDS?" dodala s tím, že v roce konání her bude ve dvoumiliónovém městě přes šest tisíc bezdomovců.

Aktivisté dokonce během ceremoniálu představili vlastní kartónové hodiny, které zobrazovaly veškeré radnicí zamítnuté návrhy na zlepšení životní situace sociálně slabších obyvatel Vancouveru.

Reklama

Související témata: