Hlavní obsah

'Trénink' na olympiádu v Praze: fotbalový šampionát

Petr Wilfer, Petr Janiš

Stane se Praha jako pořadatel letních olympijských her v roce 2016 nebo 2020 středem sportovního světa? Vše je nyní teprve ve stadiu diskusí a úvah. Nikdo není zatím například schopen ani říci, kolik by to stálo a zda by na to metropole měla. Město by muselo mít aspoň 25 tak kvalitních sportovišť jako bude Sazka Arena. A ta přijde na 6 miliard.

Foto: Internet

Budou se v české metropoli konat letní olympijské hry?

Článek

Oficiální kandidaturu na pořádání letních olympijských her 2016 budou země ohlašovat až v roce 2008. Do té doby ale musí zájemci připravit detailní projekt pořadatelství. Z něj by mělo být patrné, jak budou vypadat a jak vzniknou potřebná sportoviště nebo olympijská vesnice a jak bude fungovat doprava, ubytování pro statisíce návštěvníků města nebo třeba ochrana účastníků.

Už tyto přípravy jsou obvykle velmi finančně náročné, i když ve srovnání s budováním sportovišť a infrastruktury mnohem méně. Například středeční vítěz volby pořadatele zimních olympijských her 2010 Vancouver utratil jen za propagaci 34 miliónů kanadských dolarů (asi 685 miliónů korun). A další stamilióny bude muset ještě investovat na dobudování potřebných zařízení.

:. Olympiáda v Praze
RECEPCEBém oznámil zájem Prahy
NÁZORYPesimistický Jágr

Zastupitelé: před OH fotbalový šampionát

Dříve než hlavní město podá přihlášku pro pořádání OH, mělo by vyzkoušet své možnosti a síly, shodují se pražští zastupitelé. "Na nových sportovištích a stadiónech se přece nemusí konat jen olympiáda, může zde být mistrovství Evropy ve fotbale," načrtl Právu pražské ambice náměstek primátora Jiří Paroubek (ČSSD).

Podobně před zastupiteli hovořil Karel Koželuh (Evropští demokraté): "Navrhuji, aby se Praha nejprve zabývala myšlenkou, zda se ucházet o pořádání mistrovství Evropy například v atletice, aby tím také okolí doložila důležitost svých kroků a své odhodlání."

:. ANKETA: Myslíte si, že by Praha zvládla organizaci letní olympiády? Hlasujte v anketě na konci článku.

Primátor Pavel Bém (ODS) připomněl, že se v ČR za necelý rok uskuteční světový šampionát v ledním hokeji. "I když se jedná o zimní sport, nepochybně to z organizačního hlediska zkušenost bude. O dva roky později má Česká republika slíbeno pořadatelství mistrovství světa na divoké vodě v Troji. Sportovních událostí v olympijských disciplinách je před námi řada a řada se jich nepochybně objeví v souvislosti s příležitostí uspořádat olympijské hry. Přesto prosím, buďme v tomto okamžiku střízliví. Rozhodovat se budeme v roce 2008 nebo 2012," apeloval Bém.

Hvížďala: Nemáme na to

Myšlenka pořadatelství OH v Praze má ale i své oponenty. Zastupitel Michael Hvížďala (US-DEU) se obává, že by náklady příprav mohly dosáhnout až 120 miliard korun, na čemž vydělají zejména vlastníci pozemků a stavební firmy, developeři. Vše se navíc může vléci. "Musíme si uvědomit, že město nedokončilo základní stavby, ať už se jedná o okruh, či o daleko menší investice. Stačí si připomenout ostudu kolem haly pro hokejový šampionát, který se musel odložit. Olympiádu ale odložit nelze," shrnul pro Právo své obavy Hvížďala.

Podle něj se bude při případných olympijských hrách denně po městě přepravovat tři čtvrtě miliónu lidí. "Na olympiádu podle mě nemáme, pokud jde o finanční či dopravní a urbanistické řešení," dodal Hvížďala s tím, že ucházet se o fotbalový šampionát také není žádná legrace v situaci, kdy v ČR stojí jen dva či tři odpovídající fotbalové stadióny.

Tým ředitelky Útvaru rozvoje hlavního města Prahy Světlany Kubíkové v současné době ve spolupráci s architekty sonduje, které lokality v Praze by přicházely v úvahu pro výstavbu nových stadiónů a kde by stačila rekonstrukce. Zastupitelé si rovněž vymínili to, že do září dostanou návrh na zajištění finančního a marketingového rozboru.

Kubíková si je vědoma toho, že může být po vyhodnocení připravované expertizy od záměru upuštěno. "A nebude to ostuda, ale seriózní vyhodnocení našich možností. Nicméně první krok - vyhlášení záměru a získávání podkladů - je učiněn. I mezivýstupy směřující k pořadatelství významnějších mezinárodních akcí jsou dobrým podnětem pro rozvoj Prahy," věří ředitelka.

Reklama

Související témata: