Hlavní obsah

Sáblíková: Nespím na vavřínech, trenér by mě ani nenechal

Jen na otočku zavítala do Česka rychlobruslařka Martina Sáblíková. Devatenáctiletá závodnice v pondělí dorazila ze Světového poháru v Erfurtu a v úterý už zamířila za Atlantský oceán, kde ji v březnu čeká světový šampionát. "I těch pár hodin mi ale moc pomohlo a psychicky mě osvěžilo," říká vedoucí závodnice SP v rozhovoru pro Právo.

Foto: www.martinasablikova.cz

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Letošní rok vám přináší jeden úspěch za druhým, cítíte se na vrcholu sportovního štěstí? Dá se to tak říct. Opravdu se cítím maximálně spokojená, ale rozhodně nespím na vavřínech. Jednak to nemám v povaze a trenér Novák by mne ani spát nenechal, pořád se mohu zlepšovat a vyhrávat.

Jste evropskou šampiónkou, vedete Světový pohár a stáváte se mediální hvězdou, to přece musí s devatenáctiletou dívkou alespoň trochu zamávat... Nemusí a nezamávalo. Jsem pořád stejná. Samozřejmě že ještě víc ubylo mého soukromí, ale jestli chci jezdit na špičce, tak i ten zájem médií k tomu patří. Jsem ráda, že díky spolupráci s agenturou Sport Invest Marketing máme víc finančních prostředků na kvalitnější přípravu, což se určitě kladně odráží i na výsledcích.

Najdete nějaký závod, který se úplně nepovedl? Asi mistrovství světa ve víceboji v Heerenveenu, tam to mohlo být lepší než páté místo. Byla jsem nemocná a trenér dokonce zvažoval, že mne stáhne, což jsem ale nechtěla. O to větší motivaci cítím pro březnový světový šampionát na jednotlivých distancích v Salt Lake City.

Ze závodu Světového poháru v Erfurtu jste dorazili s trenérem autem v pondělí a už v úterý ráno letadlem zamířili za oceán. Co jste stihla za pár hodin doma? Přebalit věci, trochu si odpočinout a potěšit s nejbližšími. I těch pár hodin mi ale moc pomohlo a psychicky mě osvěžilo.

Nebyla příčinou vašich zdravotních problémů únava z nabitého programu? To si nemyslím. Únavu zatím necítím nebo jen takovou tu běžnou, která bývá po závodech, ale brzy se setřese. Teď už jsem v pořádku i zdravotně.

Na které tratě se chcete při mistrovství světa v Salt Lake City soustředit? Taktiku stanoví trenér, ale předpokládám, že se na šampionátu zaměřím na dlouhé tratě, tedy 3000 a 5000 metrů.

Představte si, že se musíte rozhodnout pro jedinou trať... Pak by to bylo pět kilometrů, tam se cítím nejsilnější.

Co potřebujete k udržení prvenství ve Světovém poháru? Vyhrát první březnový víkend v Calgary tři kilometry a udělám pro to maximum. Pojedu i patnáct set metrů. Jsem ale vytrvalkyně, sprinterka ze mne nebude, i když i kratší tratě budu jezdit. Trenér ale říká, že to nebudeme míchat.

Co říkají na vaše výsledky soupeřky? Už mě vzaly mezi sebe, počítají se mnou. Pochopitelně některé ze mne radost nemají.

Není divu, když můžete vládnout světovému rychlobruslení deset i víc let... Takhle o tom nepřemýšlím. Teď se soustředím na závěr Světového poháru a mistrovství světa. Cíle si kladu postupně, vše ale směřuje k zimní olympiádě 2010 ve Vancouveru. Pokud budu zdravá a půjde mi to, budu chtít závodit co nejdéle, ale stát se může cokoli a mohou přijít lepší rychlobruslařky.

Reklama