Hlavní obsah

Ve Vancouveru byla ukradena olympijská vlajka

V kanadském Vancouveru někdo ukradl olympijskou vlajku, která visela před tamní radnicí. K činu přitom došlo na začátku inspekční cesty zástupců Mezinárodního olympijského výboru, kteří kontrolují průběh příprav na zimní olympijské hry v roce 2010.

Foto: www.vancouver2010.com

Starosta Vancouveru převzal olympijskou vlajku při zakončení her v Turíně.

Článek

Zloději přeřízli lano držící vlajku, která i se stožárem spadla na zem. Vlajku pak od zničeného stožáru odtrhli a odnesli ji. Není jasné, zda šlo jen o krádež, nebo formu protestu proti konání olympiády. Nejednalo se však o zástavu, kterou starosta Sam Sullivan loni převzal při závěrečném ceremoniálu turínské olympiády.

"Ať už to udělal kdokoliv, byl to jen jednotlivec nebo opravdu velmi malá skupina, která rozhodně neodráží obrovské nadšení tohoto města pro hry," řekla mluvčí organizačního výboru Renee Smithová-Valadeová.

Prezidenta Kanadského olympijského výboru Michaela Chamberse krádež vlajky hodně rozhodila. "Je frustrující myslet si, že někteří mají tak pokřivený pohled na všechny dobré věci, o které při olympijských hrách jde, že jdou a udělají něco takového. Opravdu to je skvrnou na skvělé olympijské historii," řekl.

Skupina lidí v únoru protestovala proti olympiádě ve Vancouveru během slavnostního spuštění hodin odpočítávajících dny do zahájení her. Házeli vajíčka a balónky naplněné barvou a jeden muž dokonce z pódia do mikrofonu křičel sprosté výrazy, než ho dostala dolů policie.

Inspektoři MOV ve Vancouveru absolvují tři dny jednání. Bude se diskutovat mimo jiné o tom, jestli organizační výbor poskytne ubytování funkcionářům a novinářům ve Whistleru, kde se budou konat lyžařské soutěže.

Reklama

Související témata: