Hlavní obsah

Soutěž krasobruslařek na MS ovládly Asijky, vyhrála Andová

TOKIO

Asijské krasobruslařky obsadily všechny medailové pozice v ženské soutěži na mistrovství světa. Na domácí půdě v Tokiu v sobotu triumfovala Japonka Miki Andová, která odrazila nápor Mao Asadaové a nakonec ji porazila o 64 setin bodu. Třetí skončila Korejka Kim Ju-na, jež neudržela vedoucí pozici po krátkém programu.

Článek

Nejlepší volnou jízdu večera zajela šestnáctiletá Asadaová. Zahájila ji trojitým axelem, který mezi ženami bývá jen zřídka k vidění. Náročný skok zvládla téměř čistě, jen lehce se dotkla ledu špičkou druhé nohy. Excelentně předvedla i všechny ostatní prvky a útočila na titul. Ziskem 133,13 bodu si vytvořila nový osobní rekord, ale ztrátu z krátkého programu smazat nedokázala. Po první části soutěže byla až pátá, protože ji zradila kombinace.

Dvacetiletá Andová uzavírala soutěžní program letošního šampionátu. I když měla do úvodu volné jízdy naplánovaný čtverný salchow, vzhledem k vývoji závodu neriskovala a zařadila jen jeho trojitou variantu. Stejně jako celou volnou jízdu ji však zvládla s naprostým přehledem, v závěru ještě dokázala zařadit dvě kombinace. I když ve volné jízdě prohrála s krajankou o šest bodů, s minimálním náskokem uhájila titul.

Carolina Kostnerová, tréninková partnerka Tomáše Vernera, se propadla na šestou příčku

Z boje o zlato už předtím vypadla šestnáctiletá Kim Ju-na, která suverénně vyhrála krátký program. Juniorská mistryně světa z loňského roku a vítězka prosincového finále Grand Prix vstoupila do volné jízdy ve velkém stylu, ale pak dvakrát upadla při pokusu o trojitý lutz a při svém debutu na velké seniorské akci skončila třetí.

Čtvrtou příčku obsadila obhájkyně titulu Kimmie Meissnerová. Sedmnáctiletá Američanka sice neupadla, ale neoplývala skokanskou jistotou a na nejlepší nestačila. Až na šestou příčku spadla z bronzové pozice po krátkém programu nejlepší Evropanka Carolina Kostnerová. Italská tréninková partnerka Tomáše Vernera hned v úvodu volné jízdy upadla při trojitém flipu a tento nezdar její výkon značně poznamenal. Ve volných jízdách byla až devátá a na boj o medaile musela zapomenout.

Výsledky - ženy:
1. Andová 195,09 bodu, 2. Asadaová (obě Jap.) 194,45, 3. Kim Ju-na (Korea) 186,14, 4. Meissnerová (USA) 180,23, 5. Nakanová (Jap.) 168,92, 6. Kostnerová (It.) 168,92, ...35. Hudziecová (ČR) 33,86 - nepostoupila do volných jízd.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články