Hlavní obsah

Řecko bude po smrti fanouška dva týdny bez kolektivních sportů

Po tragickém úmrtí jednoho fanouška se v Řecku na dva týdny zastaví všechny soutěže v kolektivních sportech. Rozhodl o tom kabinet poté, co pětadvacetiletý muž nepřežil čtvrteční krvavé bitky znesvářených týmů Panathinaikosu Atény a Olympiakosu Pireus před pohárovým zápasem volejbalistek.

Foto: NOVINKY/Andrej Poliak

Ilustrační foto

Článek

První trest vynesl již ráno volejbalový svaz, který zrušil dočasně všechny plánované zápasy. Incidentem se pak zabývala i vláda a po jejím zasedání mluvčí oznámil, že po dobu 15 dnů nebudou pokračovat ani ostatní soutěže v kolektivních sportech. "Znovu se rozběhnou až po 13. dubnu," uvedl vládní mluvčí Theodore Roussopulos.

Příště půjdou chuligáni rovnou do vězení

Zákaz se vztahuje i na dva nejpopulárnější sporty v zemi - fotbal a basketbal. "Rozhodnutí plně podporujeme. Je na čase, aby se celé fotbalové hnutí dalo dohromady a jednou provždy vymýtilo násilí ze sportu," reagoval šéf řeckého svazu Petros Kokalis. Roussopulos tlumočil také další rozhodnutí kabinetu, podle něhož budou soudy posílat největší chuligány rovnou do vězení místo podmíněných trestů.

V aténských ulicích se ve čtvrtek podle všeho střetli organizovaní fotbaloví fanoušci dvou největších klubů v zemi, kteří pohárový zápas volejbalistek využili k dalšímu vyřizování účtů. Oběť z řad příznivců Panathinaikosu podlehla vážným zraněním hlavy. Nejméně dalších sedm lidí bylo zraněno. "Ti lidé byli celí od krve. Všude měli bodné rány," řekl řeckému rozhlasu lékař z jedné aténské nemocnice, který rváče ošetřoval.

Za volejbalistky Panathinaikosu nastupuje Šimánková

Incident zasáhl i sportovce, včetně české volejbalové reprezentantky Jany Šimánkové, která v týmu řeckého mistra Panathinaikosu působí. "Byl to pro nás šok, když jsme se to před pohárovým zápasem dozvěděli. Prý to vzniklo, když šel jeden náš fanoušek v zeleném po městě a jen tak ho napadli fandové z Pirea," řekla deníku Sport bývalá brněnská nahrávačka. Fanoušci při pouličních bitkách zničili i několik obchodů a zaparkovaných aut.

Policisté dostali situaci pod kontrolu až s pomocí slzného plynu a obušků. Po tragickém incidentu na volejbalový zápas nepustili nikoho z hostujících fanoušků Pirea.

Policie také během noci ze čtvrtka na pátek reagovala na násilnosti razií v sídlech jedenácti fanklubů v Aténách, při které nejenže objevila desítky výbušnin a dalších zbraní jako obušky, řetězy či baseballové pálky, ale i velké množství hašiše.

Reklama

Související témata: