Hlavní obsah

Kraj přiveze z MS minimálně bronz

BANGKOK

Boxer Rudolf Kraj porazil na MS v thajském Bangkoku vysoko na body Egypťana Ahmeda Mohameda Ismaila a postupem do semifinále si už zajistil minimálně bronzovou medaili. Jeho příštím soupeřem v ringu bude v pátek odpoledne obhájce titulu v kategorii do 81 kg Rus Makarenko.

Foto: archiv

Rudolf Kraj

Článek

Stříbrnému z olympiády v Sydney Krajovi se po sérii zranění a výpadku na evropském šampionátu povedl úspěšný comeback mezi provazy a Česko díky němu získává cenný kov z MS po čtyřech letech, kdy přivezl bronz z Houstonu dnes už v profiringu nastupující L. Konečný.

"Snad jsem všem, kteří mě už odepisovali, dokázal, že ještě boxovat umím," říkal 25letý Kraj po utkání Právu do telefonu z hotelu Tower. "Byl před vstupem do ringu strašně nervózní a bylo na něm znát, jak moc chce uspět," doplnil trenér Svatopluk Žáček.

Včas zaútočil

Český boxer přesně dodržel taktiku, proti soupeři boxujícímu v pravém gardu hned v prvním kole razantně zabodoval, a pak si hlídal průběh utkání.

"Egypťan se nevzdával, narážel však na Krajovu obranu a rychlou přední ruku. Našemu borci nevadilo ani horko, vítězství rozdílem 11 bodů je dostatečně přesvědčivé," prohlásil Žáček, podle nějž byl přes konečné skóre 25:14 Mohamed Ismail výrazně obtížnějším protivníkem než v předchozích zápasech Němec Gross či Alžířan Moh-Akli.

Také Kraj souboj s africkým šampiónem označil za nejtěžší v thajské metropoli. "Věděl jsem, že musím být stále aktivní. Zejména na psychiku to bylo náročné, cítil jsem hodně velkou zodpovědnost," připustil Kraj, který se až těsně před místní půlnocí dostal na večeři.

"Hlad jsem měl jako vlk, ale musím si kontrolovat váhu. Každopádně do příštího zápasu už půjdu klidnější, mám přece medaili, kterou jsem tak moc chtěl," vyprávěl mělnický boxer.

Teď nemá co ztratit

V boji o finále na Kraje čeká ruský obhájce titulu Rus Makarenko. "Je to direktář, který umí rozdat tvrdou ránu, ale Kraj se bát nemusí. Má tu takovou fazónu, že může jít do ringu odvážně, ale s rozmyslem. Proti zlatému z Belfastu nemá co ztratit," tvrdil Žáček.

"Nemám moc času na přípravu, ale když se dobře vyspím, troufnu si na každého," slíbil Kraj. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Polák Kuziemski a Bělorus Aripgadžjev.

Kraj už zůstal posledním aktivním českým účastníkem MS, neboť jeho tři krajané skončili hned po úvodním vystoupení a Adámek v boji o čtvrtfinále kategorie do 75 kg neprošel přes bronzového medailistu minulého MS Kubánce Despaigneho.

"Při premiéře na velkém turnaji a ve 22 letech si tu udělal dobré jméno a vedle skvělého úspěchu Kraje hodnotím i Adámkův start pozitivně," prohlásil Žáček.

Reklama