Hlavní obsah

Kraj semifinále prohrál, přiváží bronz

Boxer Rudolf Kraj si z mistrovství světa v Thajsku přiveze bronzovou medaili. V semifinále kategorie do 81 kilogramů prohrál pětadvacetiletý český reprezentant s Rusem Jevgenijem Makarenkem 19:23 na body a spolu s Aleksym Kuziemským z Polska obsadil třetí místo. Makarenko se ve finále utká s Bělorusem Magomedem Azipgadžijevem.

Foto: ČTK

Rudolf Kraj (vpravo) uhýbá úderu ruského boxera Jevgenije Makarenka.

Článek

Stříbrný olympijský medailista ze Sydney 2000 dokázal jako jediný český zástupce v Bangkoku vystoupit na stupně vítězů, přestože jej v posledních dvou letech brzdilo vleklé zranění ramene.

Krajův bronz je třetím medailovým umístěním českého boxu na MS po rozdělení federace. Před ním dvakrát obsadil třetí pozici současný úspěšný profesionální boxer Lukáš Konečný, který získal bronz v roce 1997 v Budapešti i o dva roky později v Houstonu.

Výsledky - semifinále
Do 81 kg:
Makarenko (Rus.) - Kraj (ČR) 23:19, Azipgadžijev (Běl.) - Kuziemski (Pol.) 16:14.

Před šampionátem ladil formu na turnajích v Polsku a Chorvatsku, z nichž si přivezl druhé a třetí místo. V Thajsku měl spolu s Tomášem Adámkem splnit smělé cíle a postoupit do závěrečných bojů.

To se mu také podařilo, když postupně s přehledem porazil Němce Tina Grosse 20:7, Alžířana Amariho Moh- Akliho r.s.c. a Egypťana Ahmeda Mohameda Ismaila 25:14 na body. Tím si Kraj zajistil minimálně bronzovou medaili a dosáhl po olympijském stříbru dalšího velkého úspěchu na světové akci.

"Rudi mlátička"
jak jej začal během olympiády přezdívat masér Stanislav Hervert, se narodil 8. prosince 1977 v Mělníku a již od dětství se chtěl bít jako hrdina amerického filmu Rocky. Přes nevoli rodičů se definitivně upsal v sedmnácti letech boxu, předtím hrál lední hokej a basketbal. Hned v roce 1994 vyhrál domácí juniorský šampionát ještě ve váhové kategorii do 71 kg, o rok později už byl třetí mezi seniory.
Od roku 1996 vyhrával pravidelně domácí tituly, ale první opravdovou zkoušku ohněm podstoupil na mistrovství světa 1997 v Budapešti. Při svém premiérovém vystoupení podlehl mladý boxer v prvním kole bývalému mistru Evropy Němci Dirku Eigenbrodtovi až na pomocné body, kontroverznímu výsledku se však divili i sami Němci.
Na evropském šampionátu v Minsku 1998 se Kraj dostal do čtvrtfinále. Tam mu však po dvou kolech v duelu s Dmitrijem Strelcininem došly síly a z postupu se radoval ruský boxer.
Velký sen si splnil tehdejší svěřenec trenéra Václava Pojkara úspěšnou olympijskou kvalifikací v italském Mestre, navíc měl v Sydney i příznivý los. Po volném prvním kole porazil Američana Olandu Andersona (13:12), Nigerijce Jegbefumereho Alberta (8:7) i Andreje Fedčuka z Ukrajiny (11:7) a rázem stál v olympijském ringu v boji o zlato. Alexandr Lebzjak byl sice již nad jeho síly (6:20), přesto se Kraj vracel domů jako hrdina.

Reklama