Hlavní obsah

Kraj nedal šampiónovi nic zadarmo, bronzem je nadšen

PRAHA/BANGKOK

"Bylo to vyrovnané utkání, v němž jsem soupeři nedal nic zadarmo," komentoval boxer Rudolf Kraj prohrané semifinále s úřadujícím šampiónem Rusem Jevgenijem Makarenkem na MS v Thajsku. "Byl o trochu vyšší než já, měl dobrou práci rukou, ale k poražení byl. Je to škoda, mohl jsem boxovat finále, ale i bronz je obrovský úspěch," líčil Právu 25letý Kraj.

Foto: archiv

Rudolf Kraj

Článek

Stříbrný olympijský medailista ze Sydney dokázal jako jediný český zástupce v Bangkoku vystoupit na stupně vítězů. "Ruda se tu předvedl ve výtečné formě. Odboxoval perfektně tři předchozí utkání a ani v semifinále nebyl daleko od úspěchu. Podle našeho pozorování ještě po třetím kole vedl, když dokázal Makarenka rozhýbat, útočit na spodek a několikrát ho pěkně trefil, ale v posledním to u rozhodčích vyhrál Rus, který byl fyzicky zarputilejší," doplnil trenér Svatopluk Žáček.

Makarenko šel v závěru razantněji za úderem. "Předváděl klasický ruský styl, vytříbenou techniku na rychlých nohou. Konečné bodové skóre znělo 19:23 v Krajův neprospěch. Možná byl důležitý i fakt, že Rus měl o pár hodin víc času na regeneraci," prohlásil Žáček a připomněl, že Makarenko má doma i zlato z ME, ale z těžké váhy do 91 kg. "Musel pro světový šampionát dost shazovat, ale sílu mu to nevzalo. Jeho šanci obhájit titul vidím reálně."

Operace se vyplatila

Tři roky po postupu do finále olympijského turnaje veze Kraj domů další velkou medaili. "Je to krásný dárek pro ročního synka a také pro mne znamená hrozně moc, protože jsem zaslechl řeči, že už jsem skončil a prostě už na to nemám. Těm všem pochybovačům jsem s prominutím, zavřel hubu," prohlásil boxer, kterého posledních dvou letech brzdilo vleklé zranění ramene.

Dlouho se odhodlával jít na operaci. "Doktoři mě varovali, že jak se zasáhne do svalů, tak to může být definitivní konec s boxem. Nakonec jsem se to rozhodnul risknout. Chtěl jsem ještě pořádně boxovat, ne jen tak paběrkovat a nechat do sebe kdekým bušit," vysvětlil Kraj, který se zasloužil o třetí medailové umístěním českého boxu na MS od rozdělení federace. Před ním dvakrát získal bronz současný úspěšný profesionální boxer Lukáš Konečný.

Reklama

Související témata: