Hlavní obsah

Volejbalisté využili historické šance

MADRID

Čeští volejbalisté čtvrtým místem při své první účasti ve Světové lize překvapili soupeře, fanoušky, ale možná i sami sebe. Naplno totiž využili šance, jaká nemusí zase dlouho přijít.

Foto: ČTK

Nejlepší výkon předvedli Češi v utkání s domácími volejbalisty. Na snímku se přes španělský blok snaží prosadit Marek Novotný.

Článek

Premiérový start ve světové soutěži přetavili do jasného vítězství v základní skupině i nečekaného postupu do bojů o medaile. S prémií 100 tisíc dolarů málokdo počítal...

Napravili Argentinu

Podle trenéra Pavla Řeřábka předvedl jeho výběr maximum svých současných možností. "Po mistrovství světa v Argentině, kde jsme nesplnili očekávání, to byla jedinečná možnost se znovu předvést," tvrdil Řeřábek, který u týmu vystřídal protřelého světoběžníka Julia Velaska. Oproti autoritativnímu Argentinci nechával český kouč svým svěřencům více volnosti i prostor pro momentální improvizaci. Za důvěru se mu hráči odvděčili bojovností i stoupající tendencí výkonů.

"Nechci se příliš pouštět do hodnocení jednotlivců," říkal Řeřábek. Právě v souhře byly oproti mužstvům absolutní špičky patrné rezervy. "Nedivte se, kluci hrají každý v jiném klubu. Na akce musíme tým dávat kompletně dohromady," posteskl si Řeřábek.

Na finalisty Světové ligy Brazilce a mužstvo Srbska a Černé Hory se reprezentanti zatím dívají z pořádného odstupu. "Přijeli jsme se učit hrát proti silným mužstvům a bojovat pod tlakem," opakoval dokola Řeřábek. "Bylo to znovu po delší době, kdy jsme měli možnost pořádné konfrontace. Z opravdových veličin máme zatím přílišný respekt."

Nejlepší výkon proti Španělům

Nejlepší výkon předvedli čeští volejbalisté v duelu proti domácím Španělům, které hnalo kupředu bouřlivé publikum. "Takový zápas, kdy o něco jde, se v přípravě prostě nedá namodelovat. Třináct tisíc pískajících a dupajících lidí se na volejbale také sejde málokdy," radoval se kouč, který si cenil především nesmírné bojovnosti, když už chyběly fyzické síly.

Volejbalisté dohráli madridský turnaj na pokraji vyčerpání. Po čtrnáctidenní dovolené by ale v Jablonci měla hned následovat příprava na zářijové mistrovství Evropy v Německu, kde se sejde těžká konkurence. "Hráčům přeji, aby si skutečně odpočinuli a především doléčili zranění. Věřím, že pak budou mít novou chuť do volejbalu. Vizi do budoucna už určitě mají," věří Řeřábek.

Reklama

Související témata: