Hlavní obsah

Doping může vést k řadě zdravotních potíží, i ke smrti

PRAHA

Doping může sportovcům způsobit různé zdravotní potíže a v některých případech hrozí i náhlá smrt. Lidé, kteří berou anabolika, mohou mít podle lékaře Miroslava Havrdy potíže se srdcem, ledvinami, játry a s prostatou. Může u nich snáze propuknout rakovina.

Článek

K úmrtí může vést krevní transfuze, z níž je aktuálně podezřelý cyklista Alexandr Vinokurov. "Tam hrozí náhlá smrt zejména ze zahuštění krve, kdy lidé umírají na embolii nebo trombózu," řekl ČTK Havrda. Používání anabolik může snížit délku života, dodal.

Vedle Vinokurova je na Tour de France podezřelý z dopingu i Michael Rasmussen, který byl ve středu vyloučen z průběžné první pozice. Ital Cristian Moreni se k užití nepovolených látek přiznal, všichni tři v závodě skončili. "Cyklistika je extrém, protože si myslím, že není možné tři dny za sebou vyjet na 2600 metrů vysoký kopec a nezhroutit se z toho," podotkl Havrda.

Ve vytrvalostních sportech, k nimž cyklistika patří, jde o to, aby v těle bylo co nejvíce červených krvinek. Kromě zakázané látky EPO, která zlepšuje okysličování organismu, jsou i jiné možnosti, jak toho dosáhnout. "Buď použít jako Kateřina Neumannová kyslíkový stan, nebo se trénuje ve vysokohorském prostředí," uvedl Havrda.

Dva sporty?

Ačkoli tyto způsoby nejsou zakázané, mají stejný efekt. "Otázka je, zda je to v pořádku, nebo ne," podotkl lékař. Dalším příkladem je cyklista Lance Armstrong, kterému po prodělané rakovině varlat prý jako léčbu dodávali mužský hormon testosteron, na což musel mít povolení. "Jezdil a mohl legálně dopovat," řekl Havrda.

Někteří odborníci říkají, že sporty by měly být dva. Ten, ve kterém jde o obchod, a tam ať si každý dělá, co chce. Druhým by měl být amatérský sport, v němž nikdo dopovat nebude. Profesionální sportovci by také prý měli platit vyšší zdravotní pojištění. Stejně by to ale mělo platit třeba i pro kuřáky.

Reklama