Hlavní obsah

Castro zvažuje, že Kuba nepustí boxery na olympijské kvalifikace

HAVANA

Kubánský vůdce Fidel Castro kvůli strachu z emigrace předních boxerských reprezentantů zvažuje, že je nepustí na trojici kvalifikačních turnajů před olympijskými hrami v Pekingu. Prvním z nich bude na přelomu října a listopadu mistrovství světa v nepřátelských Spojených státech amerických.

Článek

Castrovy obavy se zvýšily po nedávném pokusu o emigraci dvojnásobného olympijského vítěze Guillerma Rigondeauxe a dalšího mistra světa Erislandyho Lary, kteří opustili výpravu na Panamerických hrách v Brazílii. Oba byli zatčeni, když jim vypršela víza, a v neděli se vrátili na Kubu.

Od té doby pobývají v "domě pro hosty" a komunistická vláda rozhodne, co s nimi udělá. Budou se muset věnovat jiné profesi, Castro totiž ve sloupku pro domácí deníky napsal, že ve vztahu k boxerské reprezentaci dosáhli bodu, odkud není návratu.

Nikam jet nemusejí

Kubánští funkcionáři nyní pracují na seznamu boxerů pro olympijské hry, ale ten ještě nemusí být definitivní. Castro je odhodlaný zabránit útěkům za každou cenu včetně možnosti, že Kuba nakonec kvůli absenci na kvalifikacích boxerskou výpravu do Číny nepošle.

"Kuba kvůli zlatým olympijským medailím neobětuje ani kousek své cti, ani žádnou ze svých zásad. Morálka a patriotismus jejích sportovců by měly převážit nad vším ostatním," zdůraznil Castro.

Reklama

Související témata: