Hlavní obsah

Basketbalovou Euroligu si zahrají i Pražanky

PRAHA

Basketbalistky USK Praha si premiérově zahrají Euroligu a sobotní los prestižní klubové soutěže tak bude zajímat hned dva české celky, neboť třetí příčku obhajující Gambrinus Brno má své místo pevně zajištěné.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Hned dva kluby bude mít český basketbal v prestižní soutěži žen.

Článek

Domácí vicemistryně z pražské Folimanky jsou náhradnicemi za černohorský klub z Podgorice, který nesplnil finanční podmínky FIBA. "Velmi jsme o Euroligu stáli, byť víme, že nás čeká strašná spousta práce i náročná sportovní konfrontace," přiznal manažer USK Marek Kučera.

"Finančně na to máme a snad ani sportovně nebudeme úplnými outsidery. Především nám účast dává jistotu minimálně čtrnácti kvalitních zápasů," zmínil se o významné výhodě, kterou v účasti mezi elitou spatřuje.

Posílené družstvo

Pražský celek sice přišel o talentovanou Veselou, která zamířila ke konkurenci do Brna, ale jinak výrazně posílil. Po dvou letech v cizině se na Folimanku vrací pivotka Pechová, přišla slovenská reprezentační rozehrávačka Borovičková, po roce v Německu je zpátky i Voračková a ze Strakonic přestupuje Klečková "Rádi bychom ještě získali zahraniční posilu pod koš, máme vytipovanou hráčku z východní Evropy," přiznal Kučera.

Zatímco pro USK bude každá euroligová výhra cenná, touhou Brna je znovu účast v boji o medailové příčky. "Chceme hrát v co nejsilnější skupině, holky potřebují těžké zápasy. Za největší favority soutěže považuji oba ruské kluby, francouzský celek Valenciennes, Barcelonu a Valencii. K nejlepším chceme patřit i my," prohlásil manažer brněnského družstva Jiří Hamza.

Brno vedle reprezentantky Veselé získalo i zahraniční posily, Šarenacovou z Bosny, Slovenku Kováčovou a první hráčku tmavé pleti na české palubovky, 28letou brazilskou pivotmanku dos Santosovou, která má doma olympijské stříbro. Kádr českého mistra opustily Vodičková, jež bude oblékat dres šampióna Euroligy v Jekatěrinburgu, a miminko očekávající Slovenka Godályová.

Brno vítá konkurenci

Start USK v nejlepší klubové soutěži kontinentu potěšil i trenéra národního týmu a konkurenčního Brna Jana Bobrovského: "Bude to přínos pro český basketbal. Více hráček dostane šanci ke kvalitnímu měření sil, což by se mělo promítnout i na výkonech reprezentace." Zastoupeni dvěma kluby v šestnáctičlenné Eurolize jsou ještě Maďarsko, Španělsko a Rusko, dokonce tři družstva jsou z Francie.

Model soutěže zůstane i v nadcházející sezóně stejný. V základní části se ve dvou skupinách po osmi střetnou týmy systémem každý s každým doma a venku, následuje čtvrtfinále play-off na dva vítězné zápasy a nejlepší čtyři celky změří síly v turnaji Final Four.

Reklama