Hlavní obsah

Bryantovi hrozí za znásilnění až doživotí

LOS ANGELES

Basketbalová hvězda Los Angeles Lakers Kobe Bryant byla v pátek obviněna ze znásilnění. Čtyřidvacetiletý Bryant měl 30. června v luxusním hotelu v nedaleko Vailu v Coloradu sexuálně zneužít devatenáctiletou zaměstnankyni.

Foto: ČTK

Kobe Bryant spolu s manželkou Vanessou při tiskové konferenci v Staples Centru v Los Angeles.

Článek

Bryant odmítá, že by dívku znásilnil, přiznal však cizoložství. Pokud bude usvědčen, hrozí mu vězení v rozmezí čtyř let až doživotí, nebo dvacetiletý žalář s podmínkou a pokuta tři čtvrtě miliónu dolarů. Poprvé se má k soudu dostavit 6. srpna.

V pátek se k ostře sledovanému případu konala tisková konference v Eaglu ve státu Colorado. Prokurátor Mark Hurlbert na ní vyřkl šokující sdělení: Bryant prý devatenáctiletou dívku znásilnil. Hráč se k obvinění vyjádřil ve Staples Centru, domovském sídle basketbalistů Lakers. Zkroušeně seděl po boku svého právníka a jednadvacetileté ženy Vanessy, s níž má půlroční dceru. Jeho proslov byl silně emotivní a přemáhal při něm slzy.

Žena zatím nevypovídala

Nejmenovaná devatenáctiletá žena pracuje v Cordilleře jako recepční. V hotelu se basketbalista ubytoval den před artroskopickou operací kolena v nedalekém Vailu v Coloradu u věhlasného specialisty Richarda Steadmana. Dívka o násilném činu informovala hned následující den policii a ta vydala na Bryanta zatykač. Hráč se na policejní stanici 4. července přihlásil a zaplacením kauce 25.000 dolarů se vyhnul vazbě.

Podle prokurátora Hulberta si chce žena uchránit soukromí a zatím nevypovídala. Bryant trvá na tom, že je nevinný. Během tiskové konference držel svou manželku pevně za ruku, omlouval se jí a tvrdil, že byl obviněn neprávem. "Přál bych si vrátit čas," řekl.

Pojede na olympiádu?

"Nenutil jsem ji dělat nic proti její vůli. Jsem nevinný. Sedím tady před vámi a jsem hrozně rozčílený a znechucený sám sebou, že jsem udělal tu obrovskou chybu cizoložství. Moji ženu miluji z celého srdce," kál se. Vanessa novinářům řekla, že její muž není žádný zločinec a že při něm stojí.

Nad Bryantovou další sportovní kariérou tak visí velký otazník. Měl by být oporou národního mužstva na olympiádě v Aténách, reprezentace USA má před kvalifikací sraz již 10. srpna. Lakers zahájí přípravu na novou sezónu v říjnu. Komisionář NBA David Stern tlumočil stanovisko ligy, že případ nehodlá až do jeho uzavření komentovat.

Reklama