Hlavní obsah

Češi zdolali osmitisícový Broad Peak

PRAHA

Členové Expedice K2 - Broad Peak 2003 Radek Jaroš, Martin Minařík a Petr Mašek dosáhli prvního dílčího úspěchu své himálajské výpravy. V pátek všichni tři vystoupili na vrchol Broad Peaku ve výšce 8047 m.

Foto: www.marcosanti.it

K2 (8611 m - vlevo) a Broad Peak (8047 m).

Článek

"Vlála tam česká vlajka a my se váleli ve větru a sněhu okolo ní," popsal na svých internetových stránkách bezprostřední pocity Jaroš. Čeští horolezci tak navázali na úspěšný výstup Josefa Rakoncaje z června 1986.

Jaroš si do kolonky osobních úspěchů může připsat již třetí zdolanou osmitisícovku. Před pěti lety vylezl na nejvyšší horu světa Mt. Everest (8848 m) a loni společně s Martinem Minaříkem jako první Češi vystoupili na Kančendžongu (8598 m). Minařík zlezl také Manaslu (8163 m). Pro Maška znamená Broad Peak první zdolanou osmitisícovku.

Hlavním cílem horolezců je ale zdolání druhé nejvyšší hory světa K2 (8611 m). V závislosti na počasí může vrcholový útok přijít každým dnem. Češi mají na svahu hory vybudované tři výškové tábory a čekají na příhodné klimatické podmínky. O dobytí vrcholu se Češi v posledních dnech pokoušeli již několikrát, ale extrémně špatné počasí je pokaždé vrátilo zpět.

Reklama