Hlavní obsah

Tour: Ullrich se před časovkou přiblížil Armstrongovi

Španěl Pablo Lastras vyhrál osmnáctou etapu Tour de France, která vedla z Bordeaux do 203 kilometrů vzdáleného Saint-Maixent-L'Ecole. Do cíle dovedl skupinku uprchlíků, kteří měli v cíli náskok před hlavním pelotonem téměř dvacet minut.

Foto: ČTK

Vedoucí závodník průběžného pořadí cyklistické Tour de France Američan Lance Armstrong ze stáje US Postal (vlevo) a jeho přítel herec Robin Williams na startu osmnácté etapy Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Lastras se ve spurtu prosadil proti Francouzi Carlosi da Cruzovi, který skončil druhý, a Italovi Daniellu Nardellovi, na něhož zbyl nejnižší stupínek.

Sobota, čas rozhodnutí

Žlutý trikot lídra průběžného pořadí drží Američan Lance Armstrong. Jeho rival Němec Jan Ullrich však z Texasanova náskoku ubral dvě sekundy a nyní jich ztrácí pětašedesát. Ullrich zaútočil před sprinterskou prémií a donutil Armstronga, aby se s ním utkal. Ze zisku prémie se nakonec radoval Austalan Robbie McEwen, přesně v duchu přísloví 'když se dva perou, třetí se směje'. Ullrich skončil druhý a Armstrong třetí.

"Jan mě trochu překvapil, protože nasadil ke spurtu v okamžiku, kdy foukal dost silný protivítr," líčil situaci před prémií šéf Ullrichovy stáje Rudy Pevenage. "Riskoval, protože si věří. Ví, že má šanci závod vyhrát," chválil jedničku svého týmu Pevenage.

Na Armstronga to ale neudělalo dojem. "To není důležité. Myslím, že o vítězi nerozhodnou dvě sekundy," konstatoval Američan.

Rozhodující duel čeká oba rivaly až zítra - v časovce z Pornicu do Nantes, která měří 49 kilometrů. Pokud se v ní Ullrichovi podaří zopakovat výkon z předchozí jízdy proti chronometru, v níž Armstronga porazil o minutu a půl, pak se z vítězství bude radovat on.

TOUR DE FRANCE - 18. etapa
Bordeaux - Saint-Maixent-L'Ecole (203 km)
1. Lastras (Šp.)4:03:18 h.
2. Da Cruz (Fr.)
3. Nardello (It.)všichni stejný čas
4. Canada (Šp.)-4
5. Lelli (It.)
6. Flickinger
7. Voeckler (oba Fr.)
8. Fornaciari (It.)všichni - 19
9. Guidi (It.)
10. Miholjevič (Chorv.)-35
Průběžné pořadí
1. Armstrong (USA)79:07:49 hod.
2. Ullrich (Něm.)-1:05
3. Vinokurov (Kaz.)-2:47
4. Zubeldia-5:18
5. Mayo (oba Šp.)- 5:27
6. Hamilton (USA)-6:37
7. Basso (It.)-8:10
8. Moreau (Fr.)-11:14
9. Mancebo-16:07
10. Sastre (oba Šp.)-16:14
...
83. Andrle-2:31:52
102. Padrnos-3:02:35

Boj o zelený trikot

Zatímco rivalové o celkový triumf šetřili síly, bitva o sprinterský zelený trikot zuřila na plné obrátky. Souboj o sprinterského krále Tour mezi Australany Badenem Cookem a Robbie McEwenem a Němcem Erikem Zabelem je totiž mnohem ostřejší, než boj o čelo celého závodu. Do pořadí navíc může promluvit i další čtveřice závodníků, seřazená za vedoucím triem.

"Nyní je pro mne zelený trikot prioritou. Nemusím už vyhrát žádnou etapu, jen získat tohle prvenství," znělo před dnešní etapou přání Cookea, vítěze etapy s cílem v Sedanu, který byl zatím triumfu nejblíž. Naopak své ambice na zisk již sedmého trikotu pro nejlepšího sprintera odmítl Zabel. "Není to pro mne to nejdůležitější," prohlásil 33letý Němec.

Reklama