Hlavní obsah

Hlaváčková po úspěchu nemohla spát

BARCELONA

V noci po závodu, v němž na mistrovství světa v Barceloně vybojovala stříbrnou medaili na 50 metrů znak, nemohla plavkyně Ilona Hlaváčková na hotelovém pokoji ještě dlouho usnout. V hlavě si přehrávala závod, v němž byla jen dvě setinky od zlata. Pořádného spánku se dočkala až k ránu.

Foto: ČTK/AP

Česká plavkyně Ilona Hlaváčková se raduje z druhého místa na MS v Barceloně v závodě na 50 metrů znak.

Článek

"Zatím mi ten úspěch dochází hrozně pomaličku," tvrdila medailistka po životním výsledku. Její mobilní telefon se ve čtvrtek večer zahltil textovými zprávami s gratulacemi. Kamarádi nejlepší české plavkyni také volali, ta ale čekala především na telefon svého přítele, tenisty Pavla Kudrnáče. "Vůbec jsem na esemesky nestačila odpovídat, ale všechny mě moc potěšily," říkala nadšeně.

Do Barcelony přicestovala plavkyně pražských Bohemians s maximem ve sprintu 28,79, které třemi český rekordy vylepšila o takřka tři desetiny. "Vůbec jsem takový skok nečekala. Je to přece jen strašně krátká trať, ale nezlobím se kvůli tomu," smála se studentka pražské Fakulty tělesné výchovy a sportu. Ve finále totiž předvedly zrychlení všechny závodnice, které se při dohmatu vešly do půlvteřiny a třeba na světovou rekordmanku Sandru Völkerovou z Německa zbyla až pátá pozice.

Nervozitu setřásla

Dopoledne před letošním vrcholem sezóny ale byla Hlaváčková strašlivě nervózní. "Pořád jsem jen koukala na hodiny a chtěla to mít za sebou," připustila. Uklidnila se, až když viděla před startem ostatní soupeřky. "Řekla jsem si, že těch padesátek jsem už přece uplavala hodně a spíš jsem se soustředila na dobrý start. S ostatníma holkama jsem se už nehecovala, každá už myslela jen na sebe."

Tlak okolí nezáviděla česká znakařka především domácí favoritce Nině Živaněvské. "Už na stovce byla v Nina v rozplavbách nejrychlejší, přesto s ní nervozita ve finále dělala divy a skončila až čtvrtá," tvrdila Hlaváčková. Její největší soupeřka nakonec pro pořadatelskou zemi přece jen získala první historické zlato, a tak se na čtvrteční závod znakařských sprinterek bude vzpomínat nejen v Česku.

Rogge stál o konverzaci

Slavnostního vyhlášení se zúčastnil i předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge, který prvním třem plavkyním předával medaile. "Přišel za námi do zákulisí a snažil se navázat hovor," prozradila držitelka stříbra.

A jak takový pokus o konverzaci od šéfa MOV vypadá? "Žádné srandičky, ale důstojná rozmluva," popisovala Hlaváčková, která může jen litovat, že trať, na níž získala medaili, není na programu olympijských her. "Proto mě dost mrzí až čtrnácté místo na stovce. Plavala jsem dopoledne lépe než v odpoledním semifinále, což se mi už dlouho nestalo. Do Atén budu muset sto metrů ještě hodně zlepšit," dávala si hned další cíl.

Kromě první historické medaile pro české bazénové plavání ze světového šampionátu ji po příjezdu na hotel čekalo příjemné překvapení. "Dostala jsem obrovskou kytici růží, bonboniéru i dárek od plaveckého svazu," říkala s radostí znakařka, která je moc ráda za fanouškovskou podporu. "Dělá mi dobře, když můžu v hledišti někomu zamávat a vím, že mi hodně lidi drží palce." Prvním gratulantem byl ale pochopitelně trenér Milan Moravec. "Nějakou chvíli trvalo, než se přes pořadatele ke mně dostal, ale už na jeho tváři bylo vidět, jakou má radost."

Chce si ještě užít sluníčka

Do Prahy se Ilona Hlaváčková vrátí až v pondělí odpoledne s celou českou výpravou. Co udělá s několika dny volna? "V Barceloně nejsem poprvé a památky mám už docela slušně obchozené. Tak se spíš pokusím najít nějakou pěknou pláž a nachytat taky trochu sluníčka."

Po příletu do republiky by chtěla zajet domů k rodině do Jičína a dát si ještě týden oddechu. "No oddechu... Je docela dobře možné, že proběhnou nějaké oslavy, ale aspoň jednou denně bych si chtěla zaplavat." Udržovat v kondici se musí, v srpnu ji totiž ještě čeká účast na univerziádě v Koreji.

Reklama

Související témata: