Hlavní obsah

Armstronga uvedl do klubu šampiónů legendární Hinault

Jan Krůta

I když to letos nebylo tak snadné jako v letech předchozích, Lance Armstrong znovu stanul na nejvyšším stupni. Popáté v řadě se stal králem Tour de France. "Bylo to nejtěžší vítězství ze všech. Tour s řadou problémů, ale s pomocí týmu jsem to zvládl. Všechny piva jsou na můj účet," říkal s úsměvem už po dojezdu sobotní časovky 31letý vítěz.

Foto: ČTK

Pět vítězství na Tour v řadě. Zamíří Armstrong příští rok za šestým?

Článek

Když ho dekorovala francouzská cyklistická legenda Bernard Hinault, rovněž pětinásobný vítěz Tour, řekl mu: "Vítej do klubu šampiónů!" Pětkrát kromě nich vyhrál ještě další Francouz Anquetil, Belgičan Merckx a Španěl Indurain. Armstrong navíc triumfoval popáté v řadě za sebou, což se před ním povedlo pouze Indurainovi.

Byl pouze dobrý

"Nebylo to tak snadné, jak jsme čekali. Najednou jsme poznali i něco nového - stres. Ale Lance přes to všechno ukázal, jaký je bojovník. Ani na minutu jsem nepochyboval, že by nevyhrál. I přesto, že letos nebyl tak fantastický, ale pouze dobrý. Za rok si pojede pro šesté vítězství,"prohlásil sportovní ředitel týmu US Postal Johan Bruyneel.

Věděl to i sám závodník z amerického Austinu. Hrdina, který se v roce 1999 dokázal neskutečným způsobem vrátit po rakovině varlat. Byly doby, kdy Armstrong bojoval o holý život. Když se uzdravil, ptal se svého ošetřujícího lékaře dr. Nicholse, jaké měl šance na přežití. "Byl jsi jeden z nejhorších případů, jaké jsem kdy viděl," odpověděl mu. "Kolik to bylo?," vyzvídal závodník. "Padesát procent? Dvacet, deset? Když jsem se dostal na tři procenta, začal přikyvovat," vzpomíná ve své autobiografické knize Návrat do života.

Jeho příběh už byl popsán tisíckrát a zřejmě se jméno Armstrong bude v souvislosti s Tour ještě nějaký ten rok skloňovat. "Ale byl bych rád, aby to nebyla taková kovbojka jako letos. Fyzicky jsem na tom nebyl úplně super, jako tým jsme udělali i pár taktických chyb. Docela jsem se těšil na konec," přiznal bez váhání.

Ullrich noční můrou

Během těch tří týdnů si toho musel vytrpět dost. Pády, defekty a také vědomí, že mu jdou všichni po krku. Už to nebylo tak přesvědčivé jako v letech minulých, kdy dojížděl na Champs Elysées jako majitel žlutého trikotu s šestiminutovým náskokem na nejbližšího rivala. "Hlavně Ullrich ukázal, že je skutečný šampión," vysekl poklonu znovu druhému Němci. "Poprvé, co s ním na Tour závodím, mě neustále nutil být ve střehu. Stejně jako celý náš tým. Neměli jsme kvůli němu klidné spaní..."

Otec tří dětí, téměř čtyřletého syna Luka a holčičích dvojčátek Grace Elizabeth a Isabelle Rose, jimž budou v listopadu dva roky, už spřádal plány na příští ročník. "Budu tady zpátky a ne proto, abych skončil druhý," vyhlásil Armstrong. Podle expertů může tento závod ještě klidně třikrát vyhrát. "Tak daleko nemyslím," odpálkoval dotazy novinářů muž, který letos vyhrál pouze jednu etapu.

Problémy v soukromí

O cyklistice jako takové se baví celkem ochotně, ale jak přijdou dotazy na dopink či soukromí, klidně odejde z tiskové konference. Na začátku letošního roku připustil, že má jisté rodinné problémy. Víc se na toto téma bavit nechce. Dokonce se prý na nějaký čas odstěhoval od rodiny ve víře, že čas dá manželství s Kristin dohromady.

Jak je to ve skutečnosti? Ani paní Armstrongová o tom nechce příliš mluvit. "Víte, jak to je. Pes a kočka jsou pořád skvělí, děti rostou a my s Lancem... Naše soukromí je teď důležitější než kdykoliv předtím. Nerada bych to rozebírala přes média," prohlásila na cyklistově oficiální internetové stránce.

Letos už to nebyla taková idylka, Kristin s dětmi už svého muže nenásledovala celou Tour jako kdysi. "Byli jsme za ním jen při dni volna, ale mluvili jsme spolu každý den. A samozřejmě jsme se dívali všichni na televizi," přiznala Kristin, která s manželem a dětmi žije minimálně polovinu roku ve španělské Gironě.

Jak to všechno nakonec dopadne, asi není nyní nikdo schopen říct. Jisté je snad jen to, že Armstrong bude dál závodit a příští rok se na Tour pokusí vstoupit šestým triumfem do historie. Je to pro něj dál magická událost. "Sice jde o soutěž v nesmyslném trápení, ale podle mého je to ten nejskvělejší a také nejnamáhavější sportovní počin na světě. Na kopec se pomalu a bolestně dřete a když šlapete obvzlášť usilovně, můžete na vrcholek vyjet dřív než všichni ostatní. To je jediný recept..."

Reklama