Hlavní obsah

Plavecká špička už ví, kdo je Svoboda

PRAHA

Na mistrovství světa v Barceloně dokázal znojemský kraulař Květoslav Svoboda doplavat na dvoustovce hned za medailovými stupínky. Jen Australané Thorpe a Hackett s Nizozemcem Hoogenbandem byli před ním.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Květoslav Svoboda

Článek

"Je tam sice ještě stále velká propast, ale už vím, kde mám na ty nejlepší rezervy," troufá si Svoboda, jehož potěšilo, že medailisté už vědí, s kým mají tu čest. "Určitě nečekali, že budu tak vysoko." Svěřenec trenéra Jiřího Kyněry neměl příliš povedenou rozplavbu ani semifinále.

"Bylo to pomalé. Cítil jsem, že mi v závěru docházejí síly. Projevil se třítýdenní dubnový výpadek po operaci slepého střeva." Právě kvůli ní vynechal Svoboda na MS svou druhou trať, čtyřstovku. "Organizátoři to časově nepostavili dobře, ale určitě toho nelituji."

Hlídal si soupeře

Ve finále na poloviční trati už předvedl nejlepší český plavec taktický výkon přesně podle přání kouče Kyněry. Velká bojovnost mu pomohla i v závěrečném dohmatu, kde mezi ním a členem zlaté ruské kraulařské štafety Kapralovem rozhodovaly tři setinky. "Snažil jsem se Rusa držet a v posledním bazénu trochu zrychlit," popisoval závěrečné metry, které vyústily v čas 1:48,73 min.

Český rekord z mistrovství Evropy v Berlíně ze srpna loňského roku o 38 setin odolal, ale výkon byl tentokrát podřízen umístění, které ještě o jednu příčku překonalo původní plány. "Zaplaval jsem slušné časy na červnovém mistrovství republiky v Pardubicích a věřil si na národní rekord, ale čtvrté místo bylo nakonec úplnou satisfakcí," nezoufal si Svoboda.

Podle trenéra má na olympijskou medaili

Trenér Jiří Kyněra je stále přesvědčen, že právě jeho svěřenec bude prvním českým bazénovým plavcem, který získá olympijskou medaili. "Plavání je běh na šíleně dlouhou trať. Zisk medaile je možný už v Aténách, ale pravděpodobný by mohl být i Peking, tam přece bude Květoš na vrcholu sil," řekl trenér, který si pochvaloval nový model přípravy.

"Do Španělska jsme odcestovali týden předem a v Sabadellu, dvacet kilometrů od Barcelony, jsme využili skvělých podmínek." Do tréninku se Svobodou se zapojili i dva juniorští sparingpartneři ze Znojma Tomáš Nesiba a Michal Rubáček. "Jsou to tahouni a navíc kvůli tomu na rok přerušili školu, aby na všechny závody mohli jezdit se mnou," cení si držitel dvou českých rekordů.

Šampionáty určitě vynechávat nebude

V předolympijské přípravě si teď největší plavecká naděje pro Atény naordinuje mnohem větší záběr než v minulých letech. "S tím souvisí i lepší regenerace, které se chci více věnovat. Musím být zdravý." Vynechávat před OH některé důležité akce ale nehodlá. "Mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Dublinu i v padesátce v Madridu určitě půjdu. Jiná věc je Světový pohár, kde si budu jednotlivé závody vybírat."

Pokud půjde příprava podle plánu, měl by na olympiádě Svoboda startovat na oblíbené dvoustovce i dvojnásobné trati. "Když budou naplavané kilometry, tak ano," tvrdí adept olympijské medaile. V září si proto dopřeje tréninkové dávky v Ománu, v únoru a březnu příštího roku zase soustředění v Jihoafrické republice.

Večer po pondělním příletu z Barcelony měl Svoboda a kouč Kyněra sezení se sponzory a teď už si užívá desetidenního volna. "Nacestovaný jsem dost, takže budu doma s maminkou a přítelkyní," přiznává.

Reklama