Hlavní obsah

Volejbalisty čeká tréninkový kemp před ME

PRAHA

Dva týdny po čtvrté příčce ve finálovém turnaji Světové ligy v Madridu startují čeští volejbalisté přípravu na další vrchol sezóny - zářijové mistrovství Evropy v Německu. "Celé generace toužily po takovém úspěchu, ale teď přichází logicky doba, kdy ho budeme muset obhájit," říkal kouč Pavel Řeřábek.

Foto: ČTK

Čeští volejbalisté chtějí po účasti ve finále Světové ligy uspět i na ME.

Článek

Reprezentanti měli čtrnáct dnů na dovolenou i doléčení zranění a teď už znovu naskakují do únavného kolotoče. Tréninkový kemp začíná ve středu v Jablonci.

Řeřábek má k dispozici kompletní madridskou sestavu (Lébl, M. Novotný, J. Novotný, Rak, Kubala, Staněk, Dubš, Polák, Zapletal, Obdržálek, Pláteník, Ticháček) a další tři hráče, kteří doplní počet na patnáct. "Kryštofa na pozici libera, dále blokaře Krále a Popelku, který může hrát na postu univerzála i smečaře," vypočítával Řeřábek.

Trio náhradníků

V případě zranění některého z volejbalistů bude připraveno zaskočit trio Sukuba, Štokr a Malčík. "Ti se ale budou připravovat se svými kluby," upozornil trenér. Jelikož kemp bude probíhat s víkendovými přestávkami až do konce srpna, uvítali volejbalisté jako zpestření pozvánku na 50. ročník tradičního volejbalového turnaje v Dřevěnici. "Dali jsme hráčům možnost se účastnit, je to ale na jejich zvážení," vysvětlil svůj vstřícný přístup Řeřábek.

Vrcholem přípravného období bude jablonecký Kooperativa cup, na němž přislíbili účast silné celky Francie, Srbska a Černé Hory a Ruska. "S Francouzi se střetneme ještě jednou přátelsky po turnaji. Měl by to být televizní zápas a bude zajímavý i díky tomu, že je na mistrovství Evropy máme ve skupině," tvrdí Řeřábek, který dává dohromady informace o soupeřích na šampionátu v Německu.

Chtějí být do 5. místa

Skupina, kterou los přisoudil los českým reprezentantům, je nabitá, ale po madridském výsledku nezbývá než přijmout roli jednoho z jejích spolufavoritů. Navíc české družstvo obhajuje dvě čtvrtá místa z evropských šampionátů v Ostravě a ve Vídni. "Já osobně a samozřejmě i svaz chceme být do pětky, abychom se hned kvalifikovali na další Evropu," má jasno kouč.

Jako první čeká české volejbalisty silná Itálie, která jim sebrala bronz ve finále Světové ligy, a hned vzápětí domácí Němci. "Italům tedy máme co vracet. O domácích ještě kompletní informace sháníme, budeme mít ale k dispozici také několik videozáznamů," říká Řeřábek, který varuje před podceněním Slovenska, jehož někteří hráči stávkují kvůli poměrům, které u tamní reprezentace panují.

"To nás nesmí mást, potřebujeme koncentrovaný výkon a vítězství," říká kouč, který věří, že se jeho výběr prosadí i v závěrečných duelech skupiny. "Španělsko už nebude podporovat třináctitisícový kotel a s Franciií očekávám velkou bitvu. Na mistrovství světa vyřadili oni nás, ale ve Světové lize jsme byli zase úspěšnější," vidí šance vyrovnaně Řeřábek.

Co čeká českou reprezentaci
30. 7.začátek přípravy v Jablonci
18.-22. 8.Kooperativa cup (Francie, Rusko, SČH)
24.8.přátelský zápas s Francií
29.-30. 8.dva přátelské duely s Finskem
5.-14. 9.mistrovství Evropy v Německu

Reklama