Hlavní obsah

Sáblíková byla na SP v Itálii druhá na patnáctistovce

BASELGA DI PINE

Martina Sáblíková poprvé v kariéře dosáhla ve Světovém poháru na medailové umístění v závodu na 1500 metrů. Česká rychlobruslařka v sobotu obsadila na otevřené dráze v italském středisku Baselga di Pine druhé místo, za mírného deště se sněhem byla rychlejší jen Kanaďanka Kristina Grovesová.

Článek

"Jelo se mi celkem dobře. I když je pravda, že v posledním kole to bylo hodně těžké. To je ale na otevřené dráze vždy stejné. Led je jiný, těžký," řekla Sáblíková ČTK. Úřadující mistryně světa na tři a pět kilometrů byla zatím na patnáctistovce na velkých mezinárodních závodech nejlépe čtvrtá.

Grovesová zvítězila s velkým, bezmála dvousekundovým náskokem. Specialistka na dlouhé tratě Sáblíková udržela druhé místo o pouhých pět setin před další Kanaďankou Christine Nesbittovou. Ta vede před závěrečným závodem průběžné pořadí disciplíny.

Podle zpráv německých agentur byly podmínky v dějišti SP katastrofální a s každou další startující dvojicí se zhoršovaly. Na to doplatily právě favorizované německé reprezentantky: nejlepší z nich byla sedmá Monique Angermüllerová, olympijská vítězka Anni Friesingerová skončila až devátá a v cíli hovořila o komickém a neregulérním závodu.

Trenér české reprezentantky Petr Novák to ale tak tragicky neviděl. "Jezdili jsme i na horším ledě a v horším počasí. Tady nefoukal vítr, lehce mrholilo a podmínky pro všechny byly stejné, což dokázala Martina i tím, že jela v sedmé jízdě a Grovesová až za ní. Rozhodně to tedy nebylo tak, že by měli výhodu ti, kteří startovali na začátku," podotkl Novák.

Sáblíková ukázala, jak je připravená

Sáblíková podle něj jen ukázala, jak dobře je momentálně připravená. "To, že bude na stupních vítězů nebo těsně pod nimi, jsem tipoval už po pátečním tréninku, když jsem viděl, jak jezdí ona a jak ostatní. Prostě se dnes ukázalo, kdo jak je připravený," řekl.

Podobně to viděla i sama Sáblíková, podle které se projevila i skutečnost, že se na otevřených drahách běžně připravuje. "Ještě v prosinci jsem jezdila v Itálii, pak jsme závodili a trénovali i doma na rybníku. A je pravda, že je to přece jen něco jiného. Například tady nejde jezdit moc technicky, což mi vyhovuje," uvedla Sáblíková.

Závod mužů na 5000 metrů byl kvůli počasí zrušen. Po divizi B, v níž startovali i Milan Sáblík a Pavel Kulma, absolvovaly trať ještě čtyři elitní dvojice, poté rozhodčí soutěž zastavili. "Ale moc jsem nepochopil proč. Teď tady svítí sluníčko a je vše v pohodě," divil se Novák rozhodnutí pořadatelů.

Sáblíková si může zajistit celkové prvenství v SP

V neděli mají ženy na programu závod na tři kilometry, v němž si Sáblíková může zajistit celkové prvenství v SP na vytrvaleckých tratích. Počasí by se podle předpovědi mělo zlepšit, "trojka" se ale přesto netradičně pojede už v 9:30.

"Takhle brzy jsem ještě nezávodila. Problém to ale nebude. Na trať se dostanu kolem desáté, a to normálně chodím na trénink. Počítala jsem sice s tím, že si ráno pospím, ale asi to budu muset nechat na odpoledne," řekla dobře naladěná Sáblíková.

V neděli bude jejím hlavním cílem zvýšit náskok v SP před druhou Pechsteinovou. Před legendární Němkou má momentálně náskok 160 bodů, a pokud bude po neděli její odstup činit alespoň 151 bodů, s předstihem si zajistí celkový triumf v seriálu.

Výsledky:
Ženy - 1500 m: 1. Grovesová (Kan.) 2:01,07, 2. Sáblíková (ČR) 2:02,93, 3. Nesbittová (Kan.) 2:02,98, ...divize B: 5. Jirků (ČR) 2:08,22.
Průběžné pořadí SP (po 6 ze 7 závodů): 1. Nesbittová 490, 2. Grovesová 450, 3. Friesingerová (Něm.) 312, ...8. Sáblíková 174, 45. Jirků 10.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články