Hlavní obsah

Korbela potěšila mimořádná dovolená

PRAHA

Mimořádně dlouhou dovolenou měl letos stolní tenista Petr Korbel. Třetí nejlepší hráč japonského okruhu Super Circuit Tournament totiž kvůli epidemii nemoci SARS nemusel na konci května letět do Asie na posledních pět turnajů série a místo těžkých zápasů se soupeři ze světové špičky narychlo zařizoval posezónní program.

Foto: internet

Petr Korbel.

Článek

"Tolik volna jsem nikdy neměl, bylo to moc příjemné. Jeli jsme s manželkou a dcerou na osm dní do Portugalska. Všechno přišlo hodně narychlo. Měli jsme se zařizováním trochu problémy, protože všude už bylo plno. Ale jsem moc rád, že se to takhle vydařilo. Kdoví, kdy se zase taková příležitost naskytne," pochvaluje si odpočinek na Pyrenejském poloostrově Korbel. Problémy se zajišťováním nečekané dovolené mu nevadily, možnost kvalitního a dlouhého odpočinku před olympijskou sezónou uvítal. "Je mi dvaatřicet let, takže každou takovou možnost beru."

Odpočinul si hlavně psychicky

Je přesvědčen, že se mu tato přestávka bude v nadcházejících bojích na zelených stolech moc hodit. "Odpočinul jsem si nejen po fyzické stránce, ale hlavně psychicky. Myslím, že to přinese ovoce nejen v Japonsku, ale třeba i na podzimní olympijské kvalifikaci. Na takovém turnaji se utkáte s řadou méně zkušených soupeřů, kteří se nižší herní kvalitu snaží nějak kompenzovat. Pokřikují, hecují se, snaží se vás vyvést z rytmu. V takové chvíli musíte zůstat v klidu, vydržet, nezpanikařit. Bude to šílené na nervy, favorité často vypadnou," vysvětluje vítěz víkendového turnaje ČSOB Pojišťovna Prague Open.

V pražské hale Oáza si poprvé před startem nové sezóny otestoval formu. "Už tři týdny jsem v plném tréninku. Do Japonska letím 11. srpna, čtrnáctého začínáme, takže tenhle turnaj je dobrou herní prověrkou," tvrdí. Potěšilo ho, že kvalitní dlouhodobá příprava přinesla ovoce nejen v podobě vítězství v turnaji. "Nečekal jsem, že budu hrát tak dobře, na úvod sezóny jsem ani moc nechyboval. Nemusel jsem odvracet setboly a mečboly, má hra se kolo od kola zlepšovala. Semifinále a finále jsem už měl pevně v rukou," těší bronzového medailistu z jarního mistrovství Evropy družstev víkendové výkony.

Podívají se i do USA a do Evropy

Japonský Super Circuit se v nadcházející sezóně o několik turnajů zúží, zároveň se ale chystá expanze mimo Japonsko. "Majitel a organizátor soutěže pan Jukawa se rozhodl nalákat víc sponzorů a rozšířit na jiné kontinenty. Proto se bude hrát nejen v dalších japonských městech, ale taky v Číně, jeden z turnajů má proběhnout v Chicagu a taky ve Francii a v Německu. Ale v Evropě budeme až příští rok v květnu a v červnu," vypočítává Korbel.

Do Spojených států, kde se na olympijských hrách v Atlantě dostal až do semifinále a nakonec skončil čtvrtý, se podívá rád. "Firma Killerspin, sponzor Američana Lupuleska, který v roce 1986 hrál na mistrovství Evropy v Praze za Jugoslávii, dostal jeden z turnajů Circuitu do Ameriky. O stolní tenis je tam velký zájem, vždycky bylo plno, takže se docela těším." Lupulescu bude jedním z pěti nových hráčů turnajového seriálu. V soutěži se objeví i čínský obranář Ding Song, Korejec Och nebo Rus Šmirjev, rozloučili se naopak němečtí debloví specialisté Rosskopf a Pfetzner.

Jako třetí nejlepší účastník posledního ročníku, v němž jej předstihli jen Korejec Kim Tchek-so a Řek Kreanga, se může těšit v rámci Super Circuitu na pět speciálních turnajů. "Budou dvoudenní a nastoupí do nich vždy šest nejlepších z loňska a dva nejvýše postavení hráči podle světového žebříčku." Bude tak mít více šancí vrátit Kimovi porážku z MS jednotlivců v Paříži. "Předtím se mnou dvakrát prohrál v družstvech a poučil se. Vůbec mě nepustil k mé hře. Odveta by byla pěkná, ale vůbec nejlepší by bylo vrátit mu to na olympiádě v Aténách," přeje si Petr Korbel.

Reklama